Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Chockbesked för Lula da Silva – kommer att fängslas under fredagen

01:03. Brasiliens expresident Lula har fått ett dygn på sig att gå i fängelse. Men han har tagit sin tillflykt till gamla hemtrakter, där han överlägger med sin närmaste krets om var han ska ta vägen.

Brasiliens före detta president, Lula da Silva, kommer att fängslas under fredagen. Enligt åklagaren har på sig fram till klockan 17:00 innan han måste vara vid polisens häkte i miljonstaden Curitiba i södra Brasilien. Beskedet kommer som en chock för Lula da Silva.

Det hastiga beslutet överraskar även Lula da Silvas försvarsadvokater som trodde att den före detta presidenten åtminstone hade fram till på måndag på sig innan han behövde oroa sig för att bli fängslad. Den hastiga vändningen i korruptionsfallet med Lula da Silva visar att den åklagare som utrett honom menar allvar. Polisen har förberett en särskild cell för Lula da Silva som sägs vara värdig en före detta president. Arbetet med att göra i ordning cellen har pågått i två månader.

Domaren Sérgio Moro har bett polisen att inte sätta handfängsel på Lula da Silva vid gripandet utan att han ska behandlas med den respekt som en före detta statsman förtjänar. Lula da Silvas försvarsadvokat är ändå vansinnig och menar att åklagaren går mot tidigare beslut.

– Det strider mot tidigare beslut som fattas, säger Cristiano Zanin.

Åklagaren menar dock att han följt regelboken.

– Den före detta presidenten kommer att vara separerad från övriga fångar, utan någon som helst risk att för hans fysisk eller moraliska integritet, sa Sérgio Moro.

Arbetarpartiet är tagit på sängen och vet inte hur de ska agera. Tidigare under dagen hade Lula da Silvas parti tänkt genomföra protester i olika delar av landet, men nu när fängslandet sker så snabbt har partiet inte hunnit fatta sina tankar. Det mest tyder ändå på Lula da Silvas anhängare kommer att mobilisera en protest under fredagen som kan skaka om landet.

Det är första gången som en president hamnar i fängelse i Brasilien och med tanke på att Lula da Silva är landets mest populära politiker lär det bli risk för upplopp.

Den före detta fackföreningsledaren har dömts till tolv år och en månads fängelse för passiv korruption och penningtvätt. Ett straff som han börjar avtjäna på fredagen.

Läs mer: Korruptionsdom mot Lula banar väg för extremhögern

Läs mer: Lula da Silva döms för korruption – får höjt straff

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.