Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Chockerande” rapport över CIA-tortyr släpps

Entrén till CIA:s huvudkontor i Langley, Virginia.
Entrén till CIA:s huvudkontor i Langley, Virginia. Foto: Saul Loeb/AFP

Amerikanska ambassader runt om i världen fruktar våldsamma reaktioner på en rapport om CIA:s tortyrliknande förhörsmetoder som offentliggörs i morgon, tisdag.

Rapporten, som presenteras i senaten under tisdagen, beskriver hur det amerikanska underrättelseorganet CIA använt mycket hårda metoder under sina förhör med terrormisstänkta i samband med attackerna mot USA den 11 september 2001.

ABC News kallar rapportens innehåll för chockerande i sin detaljrikedom och den ska innehålla uppgifter som tidigare aldrig gjorts offentliga. Nyhetskanalen säger att ett meddelande skickats ut till alla militära och diplomatiska faciliteter i Mellanöstern och norra Afrika där de uppmanas att se över sin säkerhet.

En av de metoder som CIA använt, och som mött mycket hård kritik, är så kallade waterboarding där vatten hälls över fångens ansikte där ett tygstycke lagts för att täcka luftvägarna.

Rapporten ska också visa att trots att ingen mer information ansågs kunna tas fram ur en fånge har förhörsledaren ändå uppmanat till fortsatt tortyr. President Barack Obama är en av många som har beskrivit metoderna som just tortyr.

Nu fruktar USA och dess ambassader runt om i världen att rapportens innehåll ska ge terrorgrupper som IS och al-Qaida nya orsaker att ta till våld som en reaktion.

En som fruktar reaktionerna från terrorgrupperna är ordföranden i representanthusets underrättelsekommitté, Mike Rogers, som till ABC säger att rapporten kan skapa goda möjligheter för dessa att dra nytta av innehållet.

Att rapporten släpps, trots sitt potentiellt farliga innehåll, beror på att det amerikanska folket ska göras medvetet om vad som hände så att det aldrig händer igen. Detta enligt ordföranden i senatens underrättelsekommitté, Dianne Feinstein.

Den 6.200 sidor omfattande rapporten är öppen men finns också i en hemlig version.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.