Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

CIA betalar miljoner för teledata

Över tio miljoner dollar om året. Så mycket uppges CIA betala telebolaget AT&T för att få tillgång till samtalsuppgifter som rör terrormisstänkta personer.

Samarbetet sker helt frivilligt från den amerikanska telejättens sida och går till som så att CIA förser bolaget med nummer till terrormisstänkta personer i utlandet. AT&T söker sedan igenom sin gigantiska databas och ger underrättelsetjänsten uppgifter om registrerade samtal till specifika telefonnummer, som kan bidra till att identifiera misstänkta terrormedarbetare. Det uppger regeringskällor som vill vara anonyma, enligt Nytimes.com. 

Eftersom CIA har hand om den utländska underrättelseverksamheten är myndigheten förhindrad att spionera på amerikaner i hemlandet. När AT&T lämnar ut uppgifter om samtal från utlandet till USA avslöjar bolaget därför inte identiteten på den inhemska mottagaren. Men CIA kan ändå få tillgång till uppgifterna eftersom FBI kan begära att få ut numret och i bland delar med sig av informationen.

AT&T:s arkiv omfattar även andra telefonoperatörers kunder, vars samtal hanterats genom bolagets nätverksutrustning. 

– CIA försvarar nationen och upprätthåller amerikaners privata rättigheter genom att se till att dess insamling av underrättelsematerial riktar in sig på att komma över utländska underrättelseuppgifter och kontraunderrättelseuppgifter i enlighet med amerikanska lagar, säger CIA:s talesman Dean Boyd till Nytimes.com. 

AT&T överväger att köpa den europeiska mobiljätten Vodafone. Regeringar i Europa kräver  större öppenhet från bolagen och planerar att granska ett eventuellt sådant köp under lupp.   

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.