Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

CIA-chefen: IS har använt kemiska vapen

Foto: AFP

Terrorgruppen Islamiska staten har använt kemiska vapen och har kapacitet att tillverka stridsgaser. Det säger John Brennan, chef för amerikanska CIA, i en intervju.

– Vi har ett antal exempel där ISIL (ett annat namn på IS) har använt kemiska stridsmedel på slagfältet, säger CIA-chefen i en intervju i tv-programmet ”60 Minutes”.

Intervjun kommer att sändas i sin helhet i den amerikanska tv-kanalen CBS först på söndag. Men delar av intervjun har släppts i förväg.

Enligt CBS säger Brennan dessutom att IS har kapacitet att tillverka mindre mängder av senaps- och klorgas.

– Det finns rapporter som säger att IS har tillgång till kemiskt material och stridsmedel som de kan använda, förklarar Brennan enligt nyhetsbyrån AFP.

Kunskapen om kemiska vapen ska IS ha skaffat sig genom irakiska militärer som tidigare varit den störtade diktatorn Saddam Husseins tjänst och som nu anslutit sig till IS, skriver den tyska tv-kanalen N-tv på sin nätsajt.

Kemiska stridsmedel – det handlar alltid om giftgaser – räknas till massförstörelsevapen och är förbjudna enligt en internationell konvention som trädde i kraft 1997. Hittills har 192 länder skrivit under konventionen.

Brennans uttalanden i tv-intervjun liknar kommentarer som USA:s underrättelsechef James Clapper gjorde inför ett kongressutskott häromdagen.

– IS har använt giftiga kemikalier i Irak och Syrien, inklusive senapsgas, sade underrättelsechefen.

Clapper påpekade att IS är den första extremistgruppen som tillverkat och använt kemiska vapen sedan den japanska domedagssekten Aum Shinrikyu släppte ut saringas i Tokyos tunnelbana 1995.

Kemiska vapen har redan tidigare skapat stora rubriker i samband med det syriska inbördeskriget. 2013 gick president Bashar al-Assads regim med på att lämna ifrån sig sin arsenal av kemiska vapen.

Enligt den internationella organisationen OPCW, som övervakar konventionen mot kemiska vapen och som fick Nobels fredspris 2013, är de syriska kemvapen förstörda som Syrien uppgav att man hade.

Men uppgifter om att kemiska vapen använts i det syriska inbördeskriget har fortsatt att komma. Inte minst IS har flera gånger anklagats för att använda stridsgas.

När DN träffade OPCW-chefen Ahmet Üzümcü i organisationens huvudkontor i Haag för något år sedan talade han just om oron att terrorgrupper som IS skaffar sig kemiska vapen.

– Jag tror att det är mindre troligt att stater i fortsättningen kommer att tillverka eller använda kemiska vapen. Men det finns anledning till oro när det gäller andra grupper. Kemisk terrorism är den stora framtidsfrågan, men den är aktuell redan i dag, sade OPCW-chefen i DN-intervjun.

Så sent som förra veckan, vid ett framträdande i tyska Dresden, förklarade Üzümcü att det finns misstankar om att IS har kan framställa senapsgas "och andra vapen".

– Det är oroande för alla länder. Om kemiska vapen verkligen satts in i Syrien och Irak, kan de också användas på andra håll, sade OPCW-chefen enligt tidningen Die Welt.

Fördjupning. Terrororganisationen IS
Fakta. Kemiska vapen
  • Senapsgas är en relativt långsamverkande gas som orsakar brännskador på hud och luftvägar vid inandning.
  • Sarin och tabun verkar snabbare än senapsgas och tas upp av kroppen via andning och hud. Slår mot nervsystemet och ger kramper, andnöd och kvävning. Vätskan som avger gasen dunstar mycket fort.
  • VX är en modernare nervgas med högre giftverkan än tabun och sarin. Den dunstar inte så snabbt. Gasen kan förgifta ett område under längre tid. (TT)
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.