Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”CIA mörkade om brutala förhörsmetoder”

CIA hävdar att al-Qaidaledaren Usama bin Ladin hittades med hjälp av viktig information som tagits fram genom hårda förhörsmetoder. En ny rapport menar att betydelsen av den informationen är kraftigt överdriven.
CIA hävdar att al-Qaidaledaren Usama bin Ladin hittades med hjälp av viktig information som tagits fram genom hårda förhörsmetoder. En ny rapport menar att betydelsen av den informationen är kraftigt överdriven. Other: AP/TT

CIA:s har vilselett regeringen och allmänheten om sina förhörsmetoder i åratal. Brutala tekniker som vattentortyr har inte alls lett fram till de viktiga avslöjanden som underrättelsetjänsten hävdar, enligt en ny rapport.

Den 6.300 sidor långa rapporten är sammanställd av senatens underrättelsekommitté, som övervakar USA:s underrättelsetjänster. Dokumentet innehåller fallbeskrivningar om nästan alla fångar som CIA utsatte för sitt brutala förhörsprogram sedan starten 2001 fram till stängningen av de hemliga anläggningarna 2009, avslöjar Washington Post.

Förhörsmetoderna omfattar olika former av vattentortyr. Till exempel ska fångars huvuden ha hållits under iskallt vatten – en metod som inte fanns med på justitiedepartementets lista över godkända tekniker.

CIA har länge hävdat att man har fått fram betydelsefulla uppgifter, bland annat de som ledde fram till dödandet av al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, med hjälp av metoderna. Men enligt rapporten hade fångarna i många fall redan lämnat all viktig information innan de utsattes för de hårda förhörsteknikerna. Till exempel ska al-Qaidafången Abu Zubaida, som greps i Pakistan 2002 och senare förhördes i ett hemligt fängelse i Thailand, ha avslöjat nästan alla uppgifter av värde innan han genomled vattentortyr 83 gånger. 

I vissa fall begärde CIA:s högkvarter att förhören skulle fortsätta, trots att analytiker var övertygade om att fångarna inte hade några fler uppgifter att lämna, menar ämbetsmän som har läst den hemligstämplade rapporten. 

– CIA beskrev gång på gång (sitt program) för justitiedepartementet och därefter för kongressen som att man fick tillgång till unik underrättelseinformation som man annars inte skulle ha fått tag på, som hjälpte till att sätta stopp för terrorplaner och rädda tusentals liv. Var det verkligen sant? Svaret är nej, säger en tjänsteman som har blivit informerad om innehållet i rapporten. 

Inte alla inom CIA uppskattade metoderna. Vid ett tillfälle lämnade flera anställda fängelset i Thailand på grund av de hårda teknikerna. 

CIA har avböjt att kommentera uppgifterna, eftersom myndigheten menar att den än så länge inte har sett en färdig version av dokumentet. Men både före detta och nuvarande medarbetare har tidigare sagt att det är fullt av fel.

På torsdag ska senatens underrättelsekommitté besluta om den ska skicka en sammanfattning till president Obama. Enligt tjänstemän kan det därefter ta månader innan den blir offentlig. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.