Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 03:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/cia-varnar-for-saudiskt-hot-mot-aktivist-i-norge/

Världen

CIA varnar för saudiskt hot mot aktivist i Norge

Bild 1 av 2 Människorättsaktivisten Iyad el-Baghdadi bor i Norge
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/AP
Bild 2 av 2 Kronprins Muhammed bin-Salman.
Foto: Untitled/AP

Norska myndigheter skyddar en palestinsk människorättsaktivist som har asyl i landet, sedan CIA varnat för att det finns ett hot från Saudiarabien mot mannen. Aktivisten Iyad el-Baghdadi har återkommande kritiserat kronprins Mohammed bin Salman.

Rätta artikel

Enligt The Guardian fick Norge i slutet av april information från CIA om ett potentiellt hot mot författaren och människorättsaktivisten Iyad el-Baghdadi. Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten ska hotet komma från Saudiarabien.

Myndigheterna i Norge tog uppgifterna på allvar och förde samma dag Iyad el-Baghdadi till ett säkert boende. el-Baghdadi säger själv att stora resurser lades ned på att se till att transporten inte var skuggad.

– Som jag har förstått det har saudierna siktet inställt på mig, men det är oklart vad de kommer att göra, säger han till The Guardian.

Människorättsaktivisten är en högljudd kritiker av kronprins Muhammed bin-Salman och kungahuset i Saudiarabien.

Iyad el-Baghdadi har tidigare arbetat tillsammans med journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul förra året. På Twitter har el-Baghdadi uppmanat Saudiarabiens allierade i väst att ställa kronprinsen till svars för det uppmärksammade mordet.

”Om saudierna kommer undan med det här är nästa steg mord i era huvudstäder. Jag skämtar inte det minsta”, skrev han.

Iyad el-Baghdadi blev känd i omvärlden under den arabiska våren i Egypten. Han fick hundratusentals följare på sociala medier när han översatte tweets från arabiska till engelska. Sedan 2015 har han asyl i Norge.

Varken CIA eller den norska säkerhetstjänsten har velat kommentera uppgifterna i The Guardian.