Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-10 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/civila-dodade-i-extremistattack-i-tchad/

Världen

Civila dödade i extremistattack i Tchad

Minst tio civila har dödats och ytterligare sju har kidnappats i en attack av Boko Haram vid Tchadsjön, enligt lokala myndigheter.

TT Text

Den islamistiska terrorrörelsen anföll byn Tenana vid 03-tiden, natten mot fredag, och dödade två kvinnor och åtta män, uppger en anonym armékälla.

Boko Harams krigare plundrade och brände byn innan de försvann.

– Det handlar om missnöjda barn från trakten som attackerar sina egna föräldrar, säger den lokale prefekten Yacoub Mahamat Seitchimi, med hänvisning till att terrorrörelsen rekryterar från det aktuella området.

Sedan Boko Harams uppror startade för drygt tio år sedan i grannlandet Nigeria har våldet spridits till Niger, Tchad och Kamerun. Fler än 36 000 människor har dödats och över två miljoner har fördrivits från sina hem.

I mars dödades 98 tchadiska soldater i en attack mot en militärbas vid Tchadsjön. Som svar startade president Idriss Déby en offensiv mot Boko Haram och i början av april förklarade han att det inte fanns en enda jihadist kvar i regionen kring Tchadsjön. Men sporadiska jihadistattacker har fortsatt även efter det.

Ämnen i artikeln

Boko Haram
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt