Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-23 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/civila-i-klam-nar-kriget-mot-boko-haram-trappas-upp/

Världen

Civila i kläm när kriget mot Boko Haram trappas upp

Bild 1 av 2 Den nya regeringen i Nigeria har ökat pressen på terrorgruppen Boko Haram och en militär insats pågår i nordost, bland annat utanför staden Ngala vid gränsen mot Tchad. Varje dag anländer nya flyktingar som befriats under offensiven.
Foto: Erik Esbjörnsson
Bild 2 av 2 Kalthun är 13 månader men väger som en nyfödd.
Foto: Erik Esbjörnsson

FN vädjar om hjälp för att hantera den akuta hungerkrisen i norra Nigeria där nära fem miljoner människor hotas av matbrist. Men det är inte torka utan konflikt som skapat det allvarliga läget. Civila kommer i kläm när regeringen pressar tillbaka den fruktade terrorgruppen Boko Haram.

Vågen har två separata skalor. Det vore oartigt att avslöja vad den vänstra visar när mamma Kellu stiger på. En sköterska räcker över dottern Kalthun som Kellu tar i sin famn och vågens högra skala ger en viktskillnad som noteras i journalen: 3,7 kilo.

Läs mer: FN: Bombning av flyktingläger förvärrar svältkatastrof

En stabil vikt, nära medeltalet för en nyfödd flicka. Efter vägningen mäts hennes överarm utan att underhudsfettet pressas ihop. Lilla Kalthun gråter, det var tryggare nyss när hon och hennes mor satt under skuggan av ett träd på gårdsplanen.

Tio centimeter i omfång, också godkänt för en nyfödd flicka. Men Kalthun är inte nyfödd, hon kom till världen i februari 2016 – hon är alltså över ett år gammal. Med denna vetskap blir siffrorna på vågen katastrofala.

Kalthun är 13 månader gammal men väger som en nyfödd flicka – 3,7 kilo. Bara hennes rörelser och närvaro avslöjar att hon är betydligt äldre.
Kalthun är 13 månader gammal men väger som en nyfödd flicka – 3,7 kilo. Bara hennes rörelser och närvaro avslöjar att hon är betydligt äldre. Foto: Erik Esbjörnsson

Kalthun är 13 månader gammal men väger som en nyfödd flicka – 3,7 kilo. Bara hennes rörelser och närvaro avslöjar att hon är betydligt äldre. Foto: Erik Esbjörnsson

– Hon var väldigt sjuk när vi först kom hit. Hon kräktes mycket men fick kostersättning av sköterskorna och nu är det bättre, berättar Kellu.

Det är vindstilla och snart lunchtid. Termometern klättrar stadigt upp mot 45 grader som ska bli dagens toppnotering i staden Maiduguri i delstaten Borno i nordöstra Nigeria.

Hälsocentret är överhopat av kvinnor som inte har möjlighet att ge sina småbarn tillräckligt med mat. De flesta kommer från andra håll och bor hos släktingar och vänner som ställt sina hem till förfogande under den kris av ofantliga proportioner som drabbat Borno och de angränsande delstaterna i norra Nigeria. Två ord som inte behöver översättas från det dominerande språket hausa återkommer ständigt i berättelserna: Boko Haram.

– De kom till byn och jagade bort oss. Sedan tände de eld på alla husen och vi tvingades fly. När vi sedan återvände visade det sig att de fortfarande var i området och då tog vi oss till Maiduguri, berättar Kellu för DN.

Förutom Kellu och hennes tio familjemedlemmar har närmare 800 000 människor sökt en fristad i Maiduguri, delstatshuvudstaden vars invånarantal har fördubblats under de senaste årens kaos. Samtidigt ligger landsbygden, som var norra Nigerias kornbod, öde.

Omfattningen av förödelsen syns bäst från FN:s helikoptrar: I stort sett varje by är totalförstörd och bara cirklar på marken visar var hyddor en gång befolkades av jordbruksfamiljer.

Kratrar från granaternas krevader perforerar vägarna och fällda mobilmaster täcks sakta av grönska. Något mänskligt liv syns inte till.

Borno är en provins som är tömd på människor, plundrad och bränd. Det är detta som ligger bakom den hotande svälten.

Hon var väldigt sjuk när vi först kom hit. Hon kräktes mycket men fick kostersättning av sköterskorna och nu är det bättre. Kellu, mamma till Kalthun som på hälsocentret i Maiduguri får hjälp att återfå sina krafter efter en lång tids undernäring.

Mellan städerna Ngala och Marte vid Tchadsjöns strand breder ett sofistikerat bevattningssystem ut sig. Det täcker 70 000 hektar men årets risskörd lär utebli – i området pågår en militär offensiv som bäst.

Den nya regimen, under ledning av president Muhammadu Buhari, har ökat pressen på Boko Haram. Den centrala arméledningen har flyttats upp till Borno och kriget pågår just nu över stora delar av delstaten.

Från FN:s helikoptrar syns ödeläggelsen av provinsen Borno. Knappt en by har skonats av terrorgruppen, som rivit bort plåttaken och stuckit samtliga bostäder i brand.
Från FN:s helikoptrar syns ödeläggelsen av provinsen Borno. Knappt en by har skonats av terrorgruppen, som rivit bort plåttaken och stuckit samtliga bostäder i brand. Foto: Erik Esbjörnsson

Från FN:s helikoptrar syns ödeläggelsen av provinsen Borno. Knappt en by har skonats av terrorgruppen, som rivit bort plåttaken och stuckit samtliga bostäder i brand. Foto: Erik Esbjörnsson

I tätorterna har korrugerad plåt slitits från taken under Boko Harams reträtter, innan husen stuckits i brand. Bulldozrar har plöjt ned större byggnader i Banki, en stad på gränsen till Kamerun.

Värst är förstörelsen förmodligen i staden Bama som både från ovan och i gatunivå för tankarna till Somalias krigshärjade huvudstad Mogadishu.

– Boko Haram höll staden länge och hann förstöra 97 procent av bebyggelsen under fem månader. När vi kom in var befolkningen illa däran. Barnen var undernärda, de flesta flickor var gravida, vi försökte flytta alla till regionsjukhuset som också bränts ned. Vi upprättade ett flyktingläger där och började dela med oss av våra ransoner av mat och vatten men vi kunde ju inte ta hand om 26 000 flyktingar så vi bad FN om hjälp. De flyttade 2 000 undernärda barn till Maiduguri, berättar överste Adamu Laka som DN träffar i Bama.

Han är stolt över vad hans mannar har åstadkommit i staden. Byggnation pågår överallt, brunnar har grävts och i flyktinglägret finns en biograf som visar tecknat för barnen varje dag klockan 18 – ett nigerianskt ”Bolibompa” – innan de vuxna får se på naturfilmer från National Geographic och Discovery.

Det är vad som krävs på kort sikt, menar han, men på längre sikt måste regeringen träda in och erbjuda långvarig utveckling som inger invånarna förtroende. För kriget mot Boko Haram kan inte vinnas på enbart militär väg.

– Bara i det här distriktet finns 1 000 byar. Varje by borde säkras militärt av en pluton på 30 man. Det räcker inte på långa vägar även om hela nigerianska armén skulle flyttas upp hit, säger Adamu Laka.

Vid sjukhuset fortsätter lägret att växa med nyanlända. Alla kommer inte från nyligen återerövrade områden utan har knuffats tillbaka till Nigeria av grannlandet Kameruns soldater. Som Mallam Modu Bukar, 58, vars bostad består av en plastmatta på marken. Han har sex barn och en hustru som behöver mat.

– De bara sade åt oss att packa och dra men vi hann inte få med oss någonting alls, vi har inga kläder förutom de vi har på oss, säger han och lägger en hand på sexårige sonen Mohammadus huvud.

Adama och treåriga dottern Aisha tvingades lämna Kamerun där de varit flyktingar, men Adamas tre andra barn blev kvar.
Adama och treåriga dottern Aisha tvingades lämna Kamerun där de varit flyktingar, men Adamas tre andra barn blev kvar. Foto: Erik Esbjörnsson

Adama och treåriga dottern Aisha tvingades lämna Kamerun där de varit flyktingar, men Adamas tre andra barn blev kvar. Foto: Erik Esbjörnsson

Adama fick inte ens med sig alla barnen från Kamerun. Dottern Aisha var i hennes sällskap men de tre äldre barnen – nio, tio och tretton år gamla – blev rädda för soldaterna och gömde sig i buskagen. Hon har ingen aning om vart de tagit vägen.

– Jag hoppas att de kan ta kontakt snart. Jag hade ingen chans att göra något, de knuffade mig upp på ett lastbilsflak och jag kördes hit. Jag hoppas att gud har en plan för mig för just nu har jag ingenting, säger Adama.

Sammanlagt befinner sig 1,6 miljoner människor på flykt i Borno på grund av de senaste årens kris. I hela nordöstra Nigeria hotas 4,7 miljoner människor av akut matbrist. Av dessa befinner sig 1,4 miljoner i vad som på fackspråk kallas för IPC4. Nästa steg på denna femgradiga skala innebär svält, något som redan drabbat 43 000 personer i området.

Hur det är ställt med uppskattningsvis 700 000 människor som befinner sig i områden med stridigheter eller under Boko Harams kontroll är det ingen som vet, men sannolikt är de värst däran.

Den 14 april 2014 förde terrorgruppen Boko Haram bort 276 flickor från en skola i staden Chibok. Av dem saknas ännu 195 och regeringen förhandlar om att få dem frigivna.
Den 14 april 2014 förde terrorgruppen Boko Haram bort 276 flickor från en skola i staden Chibok. Av dem saknas ännu 195 och regeringen förhandlar om att få dem frigivna. Foto: Erik Esbjörnsson

Den 14 april 2014 förde terror­gruppen Boko Haram bort 276 flickor från en skola i staden Chibok. Av dem saknas ännu 195 och regeringen förhandlar om att få dem frigivna. Foto: AP

– Hungersnöden i nordöstra Nigeria är i väldigt hög grad kopplad till konflikten. Säkerhetssituationen hindrar människor från att göra vad de gjort i århundraden. De har förlorat sina resurser, försörjningen har ryckts undan. Jordbruk och gränshandel har avstannat vilket får kringeffekter, säger Peter Lundberg som är FN:s biträdande humanitära samordnare.

Liknande kriser pågår på flera håll i världen just nu. I Syrien, i Sydsudan, i Jemen, i Libyen. Och i Somalia – där torkan har skördat sina första offer.

Men i Nigeria är krisen skapad av människor och har inget med global uppvärmning eller kortvarig torka att göra. Tvärtom bävar många inför de första dropparna regn, som väntas falla i dagarna, för att under de kommande månaderna trappas upp till skyfall.

– Regnet gör att det blir svårare att nå ut med mat, för vägarna blir ofarbara. Vi försöker ta fram scenarion för hur vi ska hantera områden som blir helt isolerade. I ett område lägger vi lägger röd sand på lervägarna och reparerar en bro, men i värsta fall får vi skapa en luftbro med helikoptrar och det är väldigt dyrt, säger Peter Lundberg.

FN behöver 9,4 miljarder kronor i år för att hantera krisen i Nigeria. Enligt den senaste uppdateringen från den 18 april har givarländer och organisationer skjutit till knappt en femtedel av detta belopp.

Ämnen i artikeln

Boko Haram
Nigeria
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt