Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/civila-i-skolor-och-pa-sjukhus-bombas-i-idlib-i-syrien/

Världen

Civila i skolor och på sjukhus bombas i Idlib i Syrien

Rök över staden Hbeit i provinsen Idlib i Syrien. Foto: Omas Haj Kadour/AFP

Syriskt och ryskt stridsflyg attackerar skolor och sjukhus i provinsen Idlib i Syrien, uppger FN. Bomboffensiven har tvingat närmare 150.000 människor på flykt.

Rätta artikel

– Vi har fått uppgifter om att skolor, sjukhus och bostadsområden bombas av flygplan och helikoptrar, säger Panos Moumtzis som är FN:s hjälpsamordnare för Syrien, till nyhetsbyrån Reuters.

Moumtzis nämner särskilt de så kallade tunnbomberna – oljetunnor proppfulla med skrot och sprängmedel som fälls från låg höjd, oftast från helikoptrar. 

De senaste dagarna har de primitiva bomberna, som anses särskilt inhumana eftersom de inte går att rikta och styra, fallit tätt över provinsen Idlib – ”det värsta vi sett på minst femton månader”, enligt FN-mannen.

Idlib, till ytan jämförbart med Stockholms län, är den syriska väpnade oppositionens sista stora fäste. Regimmotståndare från andra delar av Syrien har förvisats till Idlib av president Bashar al-Assads krigsmakt. En stor del av Syriens internflyktingar har också hamnat i Idlib. Minst hälften av provinsens närmare tre miljoner invånare är flyktingar. 

Men den ”moderata” oppositionen har krossats av den al-Qaidaanknutna milisen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Det är HTS som styr i Idlib. Något som bidrar till civilbefolkningens utsatthet – de kläms mellan jihadisterna och Syriens regerigsarmé och deras allierade.

För snart åtta månader sedan slöt två av de ledande aktörerna i Syrienkriget, Ryssland och Turkiet, ett lokalt icke-angreppsavtal om Idlib. Enligt det rysk-turkiska avtalet skulle de jihadistiska grupperna i Idlib, främst Hayat Tahrir al-Sham, frivilligt dra sig tillbaka och lämna över sina vapen. Nedtrappningen skulle övervakas av Turkiet, som stöder de västtillvända regimmotståndarna i Syrien.

Men så har det inte blivit. I stället har de cirka 15.000 HTS-terroristerna med våld inkorporerat andra väpnade grupper eller drivit dem på flykt. Därför laddar nu den syriska regeringsarmén upp för en offensiv mot Idlib. Sex större militärförband har skickats till Idlib, redo att invadera provinsen.

I bombattackernas och upptrappningens spår har flyktingströmmen åter ökat. Sedan årets början har närmare 150.000 civila flytt sina hem i Idlib, enligt FN:s beräkningar.

Läs mer: Ahmeds bror fördes bort av Syriens säkerhetstjänst – dödsbeskedet kom efter fem år