Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Civila sköts ihjäl i Turkiet – FN kräver utredning

FN:s människorättschef kräver nu en oberoende utredning av de chockerande filmbilder som visar hur ett bepansrat fordon ur de turkiska säkerhetsstyrkorna öppnar eld mot civila med vita flaggor i ett begravningståg.

Filmbilderna togs i staden Cizre i den kurddominerade sydöstra delen av Turkiet för tio dagar sedan av journalisten Refik Tekin som också han träffas och faller blödande till marken.

På filmen syns hur en grupp män och kvinnor kommer gående med en tvåhjulig kärra där det förefaller ligga en avliden person. Människorna är klädda i vardagskläder och minst två av dem håller vita flaggor fastsatta på pinnar över sina huvuden.

När gruppen passerar en gatukorsning zoomar Tekin in på ett pansarfordon från de turkiska säkerhetsstyrkorna en bit längre bort och strax därpå hörs skottlossning och männen och kvinnorna försöker fly undan kulorna. Många av dem träffas, så också fotografen som faller till marken och blod ses rinna framför kameran.

På måndagen beskrev FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein filmen som ”extremt chockerande” och krävde att händelsen ska utredas, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Gruppen blir uppenbarligen nedmejad i en skur av kulor, sa al-Hussein.

al-Hussein sa också att det nu är viktigt att händelsen utreds av en oberoende grupp men att det också kan finns andra liknande händelser där civila dödats eller skadats.

– Att filma ett övergrepp är inte ett brott, men att skjuta obeväpnade civila är tveklöst det, sa al-Hussein som oroades över att Refik Tekin skulle komma att gripas sedan han fått lämna sjukhuset där han nu vårdas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.