Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Clinton efter valförlusten: Vi är skyldiga Trump en chans att styra

02:42. Hillary Clinton höll ett ödmjukt tal efter nattens tunga valförlust.

Clinton bröt tystnaden, nästan ett halvt dygn efter att valförlusten stod klar. Hon gratulerade sin motståndare och betonade vikten av en enad nation.

— Donald Trump kommer att bli vår president. Vi är skyldig honom hans chans att leda, sade hon under ett tal på onsdagen.

Hillary Clinton höll låg profil under valnatten och visade sig inte offentligt förrän strax efter klockan 17.30 på onsdagen svensk tid. På ett hotell på Manhattan i New York höll hon ett tal inför sina medarbetare och anhängare.

Clinton inledde med att berätta att hon på valnatten ringt till sin motståndare och gratulerat honom till segern.

— Jag hoppas att Trump blir en framgångsrik president för alla amerikaner, sade hon.
Clinton pekade på att nationen är splittrad och att den nu måste enas.

— Jag har erbjudit honom att jobba tillsammans med honom för vårt land.

Hillary Clinton delade scenen med sin familj, sin make Bill och dottern Chelsea med make. Stämningen på onsdagen ska ha varit mycket dämpad bland de anställda i Clinton-administrationen. Många sorgsna ansikten syntes i åhörarskaran. Även Hillary Clinton var märkbart berörd över situationen.

— Jag vet hur besvikna ni är, för jag är det också. Det kommer att vara smärtsamt ett tag. Men vår kampanj handlade inte om ett val eller en person. Det handlade om att göra vårt land inkluderande och öppet. Vi måste acceptera det här resultatet och se mot framtiden.

Hon uppmanade alla till att arbeta tillsammans för USA. Hillary Clintons liv har varit en lång resa mot jobbet som världens mäktigaste person.

— Jag har tillbringat mitt vuxna liv med att slåss för det jag tror på. Jag har haft framgångar, och motgångar. Vissa av dem har varit smärtsamma. Den här förlusten gör ont. Men sluta aldrig tro på att det är värt det om man slåss för det som är rätt, sade hon.

Hon vände sig också till alla kvinnor och påpekade att glastaket hon själv inte lyckats krossa kan sprängas snabbare än vad någon kan tro.

— Inget har gjort mig mer stolt, än att vara er förkämpe.

Clinton sade att hon hoppades på att hon är en förebild för unga flickor som ska få våga tänka stort och inte känna sig begränsade.

— Den här förlusten är smärtsam, men snälla, fortsätt arbeta.

Hennes tal på onsdagen var kraftigt försenat och hölls mycket senare än vad som är normalt för förlorande presidentkandidater. Hillary Clinton lämnade sin valvaka när valförlusten verkade klar utan att säga något till sina anhängare. Istället skickade hon fram sin kampanjchef för att tacka dem som var samlade på vakan och säga att slaget ännu inte var förlorat då röster återstod att räkna. Clintonlägret ville då inte erkänna sig besegrade.

Hennes förlusttal aviserades först till klockan 15.30 på onsdagen svensk tid, men blev alltså över två timmar försenat.

Hennes tal bedöms ha stor betydelse. Förlusttalen anses vara viktiga för att sätta tonen i den politiska debatten den närmaste tiden.

— Vi är starkare tillsammans, och vi kommer att gå framåt tillsammans. Det kommer du aldrig att ångra att du kämpat för.

— Våra bästa dagar ligger fortfarande framför oss. Gud bevare er, och Gud bevare Förenta staterna, avslutade hon till ett enormt jubel.

I publiken satt bland andra John Podesta, Hillary Clintons kampanjchef och mångårige rådgivare. Vicepresidentskandidaten Tim Kaine fanns också på plats tillsammans med sin fru Anne. Han inledde mötet med att tacka Clinton. Han lyfte det faktum att Hillary Clinton vann rösträkningen med en bråkdels marginal och att Donald Trump gynnades av att han segrade i rätt delstater vilket gav honom många elektorsröster. Tim Kaine blir hindrad av stora applåder och var uppenbart djupt rörd.

— Jag och min fru är så stolta över Hillary Clinton, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.