Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Clinton: Khaddafi undersöker exilmöjligheter

Muammar Khaddafi framträdde på tisdagskvällen i libysk tv och sade att han var säker på seger. USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppgav i sin tur att Khaddafi undersöker exilmöjligheter. Natten till tisdagen kraschade ett amerikanskt jaktflygplan av typen F-15E i Libyen. DN.se rapporterar minut för minut.

01.02: Utländska journalister i Tripoli fick höra att Khaddafi hade talat till anhängare som samlats utanför hans hem i Tripoli, där de bildat mänsklig sköld för att skydda honom.

– Jag stannar här, mitt hem är här, sade han till anhängare som viftade med gröna flaggor.

Efteråt hördes fyrverkerier och människor som hurrade och sköt i luften i centrala Tripoli. Khaddafi sade att det överallt hölls demonstrationer mot "dessa orättfärdiga attacker som bryter mot FN-stadgan".

– Det här angreppet . . . görs av ett band fascister som kommer att sluta på historiens soptipp sade Khaddafi.

00.40: När Muammar Khaddafi framträdde i libysk tv och svor att besegra de utländska styrkor som attackerar hans land sade han även:

– Jag är inte rädd för de stormar som sveper över horisonten. Inte heller fruktar jag flygplanen som kastar ner svart förödelse.

00.26: Muammar Khaddafi och regimen i Libyen har tillgångar på över tio miljarder kronor som är frysta i Sverige. Eftersom EU:s ekonomiska sanktion nyligen utvidgades till att gälla fler företag och personer är det sannolikt ännu mer som är placerat här.

00.05: FN förbereder att skicka mer humanitärt stöd till Libyen. Lastbilar med bland annat 5.000 filtar och 5.000 liggunderlag ska färdas mot Benghazi på onsdagen, enligt talespersonen Adrian Edwards.

– Att tillhandahålla humanitärt stöd under rådande förhållanden är väldigt utmanande. Det har rapporterats om brist på medicinsk utrustning och basråvaror i östra delen av landet då priser har stigit dramatiskt, sade Edwards enligt al-Jazira.

Från Egypten ska FN:s World food programme de kommande dagarna frakta 19 ton linser och 11 ton vegetabilisk olja till östra Libyen.

23.42: En överenskommelse om hur Nato ska användas för att stödja koalitionen har träffats mellan USA, Frankrike och Storbritannien på tisdagen, enligt den franska presidenten Nicolas Sarkozys kontor.

Inga detaljer om Nato kommer att ta över verkställandet av den flygfria zonen gavs dock.

23.21: Folk nära Khaddafi har tagit kontakt med sina allierade för att undersöka exil-möjligheter, hävdade USA:s utrikesminister Hillary Clinton i en intervju med amerikanska tv-kanalen ABC på tisdagskvällen.

– Vi har hört att andra personer som står nära honom har kontaktat folk som de känner runtom i världen – Afrika, Mellanöstern, Europa, Nordamerika och andra ställen –  för att fråga: Vad gör vi? Hur tar vi oss ur det här? Vad händer härnäst?

Hur mycket av sådana trevare som är ett spel och hur mycket som är allvarligt menat är omöjligt att säga, enligt Clinton.

– Men en del av det handlar nog om att undersöka möjligheterna, och det uppmuntrar vi, sade hon.

23.19: Även USA:s president Barack Obama har talat om situationen i Libyen. Han sade att han var säker på att USA kommer att kunna förflytta ledarskapet för insatsen till en internationell koalition inom några dagar.

– Vi kommer att fortsätta stödja ansträngningarna för att skydda det libyska folket. Men vi kommer inte att leda dem, sade Obama vid en presskonferens enligt Reuters.

Tidigare har Obama tydligt signalerat att USA inte vill leda operationen.

23.02: Libyens ledare Muammar Khaddafi gjorde ett kort, offentligt framträdande inför sina anhängare från sitt residens på tisdagskvällen, där han uppmanade dem att fortsätta slåss.

– Vi kommer att vinna till slut, sade han.

Talet live-sändes i libysk statstelevision.

22.35: "Det viktigaste är nog familjeåterföreningarna", säger svenska barnmorskan Lena Netjaeff om arbetet vid Röda korsets genomgångsläger i Tunisien.

22.25: De libyska militärer som intog en italiensk bogserbåt och gav sig ut på havet i lördags, har gått av i Tripoli där båten nu ligger i hamn, rapporterar italienska medier.

– Enligt utrikesdepartementet har libyerna lämnat båten. De sade också att besättningen har behandlats väl, sade Cosimo Chiavistelli, vars far är kapten på båten.

22.21: Saudiarabien har uttryckt sitt stöd för den militära aktionen i Libyen, rapporterar BBC News. Likt libyska protester har saudiarabiska sådana mött motstånd från regeringen, men Saudiarabien har även i flera år haft ett dåligt förhållande till Khaddafi och hans regim.

20.43: Koalitionen fortsätter att växa, rapporterar BBC News. Tidigare under måndagen tog Spanien ett formellt beslut att delta i striderna. Nu har även Rumänien beslutat att skicka en fregatt till Medelhavet.

20.12: Nya flygräder genomfördes på tisdagskvällen över den libyska huvudstaden Tripoli, och flera explosioner hördes, enligt nyhetsbyrån AFP.

På tisdagen kom också uppgifter från tv-kanalen al-Jazira att en av Muammar Khaddafis närmaste män som också är befälhavare i diktatorns brigad ska ha dödats i attackerna.

Enligt tv-bolaget hette befälhavaren Hussein El Warfali, rapporterar Reuters.

19.36: Khaddafis styrkor fortsätter att dra sig tillbaka från Ajdabiya, Misrata och Zawiya, sade amiral Locklear när han talade med reportrar på tisdagen.

Han sade också att Khaddafis flygvapen lidit stor skada av koalitionens attacker och att det troligtvis inte kan hota de FN-stödda aktionerna. Han väntade sig att stridsflyg från Gulfstaten Qatar till helgen börjar delta i att upprätta och hålla den flygfria zonen över Libyen.

18.47: Rysslands president Dmitrij Medvedev sade på tisdagen till USA:s försvarsminister Robert Gates att Ryssland är orolig över situationen i Libyen.

"Medvedev uttryckte sin oro över hur FN:s säkerhetsråds resolution om införandet av en flygförbudszon håller på att genomföras, (och) eventuella dödsfall i den civila befolkningen i samband med de urskillningslösa flyganfallen", sades Kreml enligt Reuters.

18.27: Enligt uppgift till brittiska The Guardian ska bybor inte ha beskjutits under räddningsaktionen efter att det amerikanska jaktflygplanet kraschat.

– Det har inte hänt, jag kan förneka det till 100 procent, sade kapten Richard Ulsh, som är talesman för USA:s marinkår, till tidningen.

17:48: Khaddafi håller på att attackera civila, vilket är i strid med FN:s resolution 1973. Det sade den amerikanske amiralen Samuel Locklear när han talade med reportrar på tisdagen, rapporterar The Guardian.

Locklear sade att han är medveten om att Khaddafis styrkor håller på att attackera civila i Misrata. Han meddelade även att koalitionen håller koll på Khaddafis 32:a brigad, som anses vara hans bästa trupper. De flesta av dem finns i nuläget stationerade i närheten av Tripoli.

16.58: Sex bybor besköts och skadades utanför Benghazi när en amerikansk helikopter kom för att hämta en av de personer som färdades i det kraschade stridsflygplanet, enligt Channel 4 News Lindsey Hilsum.

16.52: Utrikesministrar från länderna som ingår i koalitionen mot Libyen kommer att träffas inom de närmsta dagarna, enligt vad Frankrikes utrikesminister Alain Juppe uppger för Reuters. I Bryssel, Paris eller London kommer man att diskutera operationen.

16.46: Mellan 10 och 15 personer ska ha dött vid de regimtrogna styrkornas framfart i Zintan på tisdagen, uppger en invånare för nyhetsbyrån Reuters.

16.40: Striderna i staden Zintan i nordvästra Libyen har avtagit, uppger ett ögonvittne för BBC Arabic. "Just nu är det lugnare än vad det var i morse, då det var strider och beskjutningar i östra delarna av staden", säger vittnet Abdul.

Khaddafis styrkor har retirerat något, men mellan 50 och 60 stridsvagnar ska finnas vid den norra ingången till staden. Styrkorna har även stängt av elektriciteten i Zintan.

16.30: Enligt BBC vädjar nu en oppositionell aktivist i Misrata om internationell hjälp: "Vi behöver en sjöambulans eller medicin som förs hit havsvägen, eftersom regeringen har stängt av elektriciteten och vattnet, och sjukhuset blir lidande."

16.23: En av de två som färdades i det störtade amerikanska stridsflygplanet mår väl och befinner sig ombord på ett av USA:s fartyg, uppger The Guardians reporter Tom Kington som är på plats på fartyget USS Kearsarge.

Var den andra personen befinner sig är oklart. Enligt USA:s militär ska han dock vara på en "säker" plats.

16.20: Västerländska stridsflygplan har attackerat ett stridsflygplan tillhörande Khaddafi, enligt al-Jazira. Flygplanet var på väg mot Benghazi. 

15.48: Med överväldigande majoritet har Spanien beslutat att delta i den militära aktionen mot Libyen, rapporterar BBC News. Premiärminister José Luis Rodríguez Zapateros begäran om ett formellt godkännande antogs med 336 röster för och tre röster mot. En parlamentsledamot lade ner sig röst.

Spanska flygplan har redan patrullerat Libyens luftrum samt skickat en fregatt och en u-båt att delta i koalitionen. För den som är intresserad finns här en sammanställning över länderna som deltar i operationen.

15.45: Här kan ni se webb-tv med bilder av det amerikanska stridsflygplanet, som har störtat i Libyen. Enligt USA:s militär var orsaken ett mekaniskt fel. 

15.39: En flottbas öster om Tripoli har träffats av bomber natten till tisdagen, uppger officiella libyska källor enligt Reuters.

15.27: För läsare som är intresserade av att få en samlad överblick över upproren i Mellanöstern och Nordafrika har brittiska The Guardian en tidslinje på sin sajt.

14.48: Ahmed Jibril, politisk rådgivare till oppositionsrådet, säger via satellittelefon från Benghazi till TT att risken för ett delat Libyen inte är aktuell och tillbakavisar sådana påståenden. "Nej, den analysen är inte realistisk eftersom konflikten inte sker mellan två legitima grupper, det är ett folkligt uppror mot Khaddafi och hans regim. Det pågår inte bara i öst utan även i väst", säger han.

Ahmed Jibril säger att oppositionen tror att Khaddafis tid kan vara ute inom några dagar eller på sin höjd veckor, med hjälp från den internationella koalitionen. Han säger att de är mycket tacksamma för koalitionens hjälp med att avstyra en massaker i Benghazi, men att deras roll inte är att fälla Khaddafi. Det, säger han, är upp till folket: "När Khaddafi inser vad som händer och slutar döda civila kan människor återvända till gatorna och uppfylla sina legitima krav på förändring. Han måste sluta attackera civila, och det kommer han att göra."

14.30: Moussa Al Gali, talesperson för aktivistgruppen Libya Watch i Storbritannien, säger i telefon till TT att den internationella koalitionens ingripande i Libyen välkomnats av många, men att inte alla konsekvenser än är kända: "Det är alltför tidigt för att bedöma verkningsgraden av koalitionens agerande och det är för tidigt att uttala sig om oavsiktliga skador som följd av bombningarna", säger Moussa Al Gali.

Han säger att det, på grund av utvecklingen i landet och Khaddafis grepp om Tripoli, finns en reell risk att Libyen kommer att delas i två eller till och med tre länder innan konflikten får sitt slut. Det är en risk man enligt honom tidigare har varit ovillig att diskutera, men som hela tiden hängt i luften. "Men jag säger naturligtvis inte att det är den rätta lösningen, vi vill inte se ett delat Libyen utan vi vill ha ett Libyen under en flagga med flerpartisystem, precis som alla andra demokratiska länder."

13.40: Svenska piloter är redo att ge sig av mot Libyen om riksdagen ger klartecken. I så fall blir det första gången sedan 1950-talet som svenska stridspiloter kan komma att skickas ut i strid. Bakom sig har de dock år av förberedelse, berättar militärpsykologer som TT har talat med.

"De som blir piloter är redan utvalda och kan inte jämföras med personer generellt. För många kan väntan vara värre", säger Peter Butor, psykolog vid Försvarsmakten.

13.55: För läsare som är särskilt intresserade av de internationella operationernas militära detaljer rekommenderas Al Jaziras öppna dokument och den italienske före detta stridspiloten och journalisten David Cenciottis blogg.

13.38: Ryssland valde vid FN:s säkerhetsråds omröstning om flygförbudszonen att lägga ned sin röst. Nu kräver landet eldupphör från båda sidor i Libyen. Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev säger att Ryssland kan tänka sig att hjälpa till att medla i konflikten.

"Vi är övertygade om att den kortaste vägen till säkerhet för fredliga civila är genom ett omedelbart eldupphör och en början på en dialog", sade Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjukov vid ett besök hos sin amerikanske kollega Robert Gates. Serdjukov sade också att man i Moskva tror att civila libyer dödats i koalitionens flygräder.

13.24: Rebeller utanför Ajdabiya lyckades inte ta sig närmare staden under tisdagen utan tungt beväpnade Khaddafitrupper hade fortfarande övertaget, trots flygangreppen från väst. Tre nätters flyganfall har försvagat Khaddafis styrkor, men inte tillräckligt, enligt rebellerna. ”Khaddafi har pansarfordon och lastbilar med raketeld”, sade Ahmed al-Aroufi vid fronten.

En grupp bestående av hundratals unga män försökte ta sig mot staden men stoppades när regeringsstyrkorna började skjuta granater mot dem. Bland dem fanns 31-årige rörmokaren Kamal Mohamed, klädd i tröja, jeans och flip-flops. ”Jag har inga vapen. Jag väntar på att någon ska dö, sedan tar jag vad han än har och försöka använda det”, sade han till nyhetsbyrån AFP.

12.59: Västmakternas koalition siktar på att genomföra flygräder mot luftvärn i glest befolkade områden, sade USA:s försvarsminister Robert Gates på tisdagen.

Gates är på besök i Moskva för att bland annat träffa sin ryske kollega Anatolij Serdjukov, som på tisdagen fördömde att civila dödsoffer skördats i de libyska striderna och uppmanade till omedelbar eldupphör. ”Jag sade också till honom att jag trodde att de betydande militära striderna som har pågått kommer att minska de närmaste dagarna”, sade Gates.

Ryssland har varit uttalat kritiskt mot den militära operationen i Libyen.

12.16: Ytterligare en person som fanns ombord på stridsflygplanet uppges ha klarat sig med mindre skador, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Båda i besättningen sköt sig ur planet när det störtade.

11.17: Ett kraschlandat amerikanskt stridsplan av modellen F-15 Eagle har hittats på ett fält i Libyen, uppger brittiska Daily Telegraph. Man tror att ett mekaniskt fel orsakade att planet störtade under måndagskvällen och att piloten har tagits omhand av rebeller och förts i säkerhet.

11.05: Khaddafis styrkor beskjuter rebellfästet Misrata med granater, uppger en invånare. Fyra barn rapporteras ha dödats när bilen de färdades i träffades. "Situationen här är väldigt illa. Stridsvagnar började avfyra granater i morse. Krypskyttar deltar också i operationen", sade en Misratabo till Reuters på telefon.

10.25: Khaddafis styrkor attackerar den libyska staden Zintan med tungt artilleri, uppger tv-kanalen al-Jazira enligt Reuters.

10.05: Turkiet kommer inte att skicka stridande styrkor till Libyen men kan tänka sig att delta i operationer med humanitärt syfte, skriver dagstidningen Hurriyet på tisdagen enligt AFP. "Det är omöjligt för oss att tänka sig att våra soldater skulle fälla bomber över libyer", sade premiärminister Tayyip Erdogan och tillade att Turkiet inte vill att Libyen ska bli ett nytt Irak.

Däremot är Turkiet villigt att delta i distributionen av humanitär hjälp, att ta över ansvaret för flygplatsen i Benghazi samt området till havs mellan Kreta och Benghazi.

9.50: Enligt uppgifter till Reuters är sex qatariska militärflygplan och ett fraktplan på väg till Kreta. Huruvida de ska delta och på vilket sätt är inte känt, det samma gäller för de 24 flygplan som Förenade arabemiraten väntas skicka.

9.40: Oklarheterna fortsätter om vem som har kontroll över den ekonomiskt viktiga olje- och hamnstaden Misrata. Medan Khaddafi-styrkorna har hävdat att de återtagit kontrollen lades en video upp på Youtube som tyder på motsatsen. Flera av regimens militära fordon ses övergivna i filmklippet.

9.33: De sex danska F-16-plan som ingår i koalitionsstyrkorna i Libyen har till och med tisdag genomfört sex överflygningar, men inte brukat några vapen, rapporterar Ritzau. Uppgifter från libyska medier om att de danska planen deltagit i attackerna på Muammar Khaddafis residens i Tripoli avvisas.

"Det är en falsk anklagelse och ett led i det mediespel som Libyen genomför för att försöka få koalitionsstyrkorna att dra sig tillbaka", säger Michael Langerberg på den danska flygtaktiska staben.

9.05: Tre västerländska journalister greps förra veckan av Khaddafi-trogna styrkor, uppgav deras chaufför. De gripna – AFP-journalisterna Dave Clark och Roberto Schmidt samt Getty-fotografen Joe Raedle – har inte hörts av sedan i fredags kväll. På lördagsmorgonen körde chauffören dem från Tobruk mot Ajdabiya, där strider pågått mellan Khaddafi-styrkor och rebeller. Ett antal kilometer från Ajdabiya stoppades bilen av soldater som med våld grep journalisterna, sade chauffören till AFP.

På måndagen twittrade Turikets ambassadör i Libyen, Namik Tan, att de fyra New York Times-journalisterna har släppts efter förhandlingar mellan turkiska och libyska tjänstemän. Lynsey Addario (fotograf), Tyler Hicks (fotograf), Stephen Farrell (reporter) och Anthony Shadid (reporter) greps i östra Libyen på onsdagen. Sedan USA stängde sin ambassad i Tripoli den 10 mars är det Turkiets beskickning som sköter amerikanska ärenden i Libyen.

Även fyra Al-Jazira-journalister – Lotfi al-Messaoudi, Ahmed Vall Ould Addin, Ammar al-Hamdan och Kamel Atalua – har gripits av libyska myndigheter. Ytterligare en journalist från Al-Jazira har dödats, kameramannen Ali Hassan Al Jaber, liksom den libyske reportern Mohammed al-Nabbous. Tidigare greps och torterades BBC-journalisterna Goktay Koraltan, Chris Cobb-Smith och Feras Killani av Khaddafis styrkor.

8.04: Omvärlden har skurit av Muammar Khaddafi från utländska fastigheter och bankkonton, men den libyske ledaren har fortfarande tillgång till ett mindre berg av guld, skriver Financial Times.

Khaddafi har fortfarande kontroll över centralbanken i Tripoli och därmed över de 143,8 ton guld som banken sägs ha innestående, enligt Internationella valutafonden (IMF). Guldet kan bli en livlina för Khaddafi, så länge han lyckas hitta köpare.

5.50: Nio av tio svenskar stöder FN-kampen att stoppa Libyens diktator Muammar Khaddafi, skriver Expressen. 65 procent svarar också ja på frågan om Sverige bör delta i FN:s militära insatser, enligt en undersökning som Demoskop gjort för Expressen.

Utrikesminister Carl Bildt (M) ger däremot inget besked om hur nära förestående ett eventuellt svenskt deltagande är. "Det vet vi inte. För vi vet inte hur den här operationen kommer läggas upp än", säger han.

5.41: FN:s säkerhetsråd avvisade på måndagen en begäran från Libyen om ett extra möte i rådet för att diskutera flyganfallen mot landet, uppgav diplomater. Däremot ska generalsekreterare Ban Ki-Moon på torsdag hålla en redan planerad genomgång av hur arbetet med att upprätthålla flygförbudszonen framskrider.

Enligt diplomater hade Libyens utrikesminister Moussa Koussa i helgen skrivit till säkerhetsrådet och begärt ett extramöte om "den militära aggressionen" mot Libyen. Kina, som innehar ordförandeskapet under mars, höll under måndagen överläggningar för att diskutera det libyska kravet. En FN-diplomat sade att han inte tror att rådet kommer att reagera på brevet från utrikesministern.

5.40: Efter sex timmars häftig debatt röstade det brittiska parlamentet sent på måndagen med överväldigande majoritet ja till att stödja premiärminister David Camerons beslut att bidra med stridsflygplan och fartyg för att upprätthålla flygförbudszonen över Libyen, i syfte att stoppa attacker mot civila.

Cameron gjorde allt för att övertyga allmänheten och tveksamma ledamöter om att Storbritanniens medverkan i Libyenkrisen inte hotar att dra in landet i en ny långvarig konflikt som i Irak.

"Den här gången handlar det inte om att gå in i ett land, störta regeringen och sedan bära ansvar för vad som sker därefter. Här handlar det om att skydda människor och ge det libyska folket en chans att ta ödet i egna händer", sade premiärministern. Omröstningen i underhuset slutade med röstsiffrorna 557 för och 13 emot.

5.33: Radarinstallationer vid två luftvärnsbaser öster om rebellfästet Benghazi i östra Libyen anfölls av den internationella koalitionen, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

I Tripoli hördes explosioner och luftvärnseld för tredje natten i rad. Det var oklart vad orsakade detonationerna, men libysk tv sade att flera platser i staden attackerat av "korsfararfienden".

Staden Zintan i västra Libyen utsattes för kraftig artillerield från Khaddafistyrkorna. Två ögonvittnen säger till nyhetsbyrån Reuters att invånare i Zintan tvingades fly undan beskjutningen; en del gömde sig i grottor.

"Flera hus har förstörts och minareten på en moské fälldes. Nya styrkor sändes i dag för att belägra staden. Det finns nu minst 40 stridsvagnar vid foten av bergen nära Zintan", sade Abdulrahmane Daw i telefon till Reuters. Den schweiziske journalisten Gaetan Vannay, som också nåddes på telefon, sade att det rörde sig om det intensivaste bombardemanget hittills under tre dagars strider.

"Kvinnor och barn har gömt sig i grottor i skogen, berättar Vannay som arbetar för Radio Television Suisse. Daw berättar att staden har stått under attack från Khaddafitrogna styrkor sedan i fredags. Hittills har dåligt utrustade rebellstyrkor lyckats hindra regeringssoldaterna från att inta staden som ligger cirka 14 mil sydväst om Tripoli.

Detta hände på måndagen.

USA:s militär bekräftar att ett amerikanskt flygplan störtat i Libyen och säger att orsaken var ett mekaniskt fel. Samtidigt fortsätter Khaddafis styrkor i dag sina attacker mot flera städer.
Kronologi: Libyen

Torsdag 17 mars:

FN:s säkerhetsråd antar resolution om att inrätta en flygförbudszon över Libyen och skydda civila.

Fredag 18 mars:

Khaddafis styrkor går till anfall mot rebellfästet Benghazi och andra platser, bland andra Ajdabiya, där oppositionen håller stånd.

Libyens regering säger sig senare ha utlyst vapenvila.

Lördag 19 mars:

Toppmöte i Paris beslutar genomföra militära aktioner för att implementera FN-resolutionen.

Frankrike skrider till handling med stridsflygplan redan på eftermiddagen. Tyskland väljer att helt stå utanför.

Khaddafis pansarstyrkor utanför Benghazi angrips av fransmännen.

Kina och Ryssland – som inte har lagt in veto mot FN-resolutionen – beklagar de militära aktionerna.

Söndag 20 mars:

Flyg- och robotanfall mot bland annat libyskt luftvärn utförs av franska, brittiska, amerikanska, danska och andra styrkor.

Arabförbundet, som stött FN-kravet på en flygfri zon, tar avstånd från den militära operationen. Qatar deltar i insatserna, Turkiet stöder dem. Indien beklagar de militära aktionerna och Afrikanska unionen kräver stopp för alla stridshandlingar.

Khaddafistyrkor anfaller Misrata. Rebellerna i Benghazi räknar till 94 döda i regimens anfall sedan i fredags.

Libyens armé utlyser ny vapenvila i striderna mot rebellerna och hävdar att västmakternas anfall även krävt civila liv.

Måndag 21 mars:

Koalitionsstyrkorna fortsätter sina flyganfall mot Libyen. Khaddafis styrkor retirerar ytterligare från Benghazi efter bombningar från luften.

Reportrar vallas vid en byggnad som bombats av koalitionsstyrkor intill Khaddafis residens.

Rebeller rapporterar att Khaddafistyrkor har gått in i Misrata och skjutit besinningslöst in i en folkmassa. 40 personer ska ha dödats och 300 skadats.

Arabförbundet byter ton igen efter ett möte med FN:s generalsekreterare och säger sig nu stå bakom operationen i Libyen.

Tisdag 22 mars:

Striderna fortsätter i flera libyska städer. Staden Misrata, som hålls av rebellerna, attackeras av Khaddafistyrkor och minst fyra barn uppges vara bland de döda. I en annan stad, Yafran, ska minst nio människor ha dött i striderna.

Ställningskriget fortsätter utanför den östliga staden Ajdabiya där illa utrustade rebeller inte klarar att pressa tillbaka Khaddafis styrkor.

Ett amerikanskt stridsplan störtar – sannolikt på grund ett mekaniskt fel – i östra Libyen. Besättningen som överlevde uppges befinna sig i säkerhet.

Nato uppger att man ska använda sin flotta för att patrullera i Medelhavet utanför den libyska kusten.

Föraren till den bil som använts av tre journalister, uppger att de tre greps av Khaddafistyrkor i lördags.

(TT-AFP)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.