Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Clinton och Sanders gör upp om tre delstater

En fågel som landade på talarstolen och väckte uppmärksamhet mitt under Bernie Sanders tal i Portland, Oregon, på fredagen.
En fågel som landade på talarstolen och väckte uppmärksamhet mitt under Bernie Sanders tal i Portland, Oregon, på fredagen. Foto: Natalie Behring/AFP

Presidentkandidaten Bernie Sanders vann lördagens demokratiska nomineringsmöten i Alaska, Washington och på Hawaii över Hillary Clinton.

Bernie Sanders vinst i Alaska bekräftades vid 22-tiden svensk tid på lördagskvällen medan den i Washington stod klar 23.30. Även i Hawaii bekräftades det på söndagsförmiddagen att Sanders vunnit över Clinton. De tre vinsterna ger nu ytterligare fart åt Sanders kampanj.

Det var en nöjd och hoppfull Bernie Sanders som talade till 7.000 anhängare i Yakima i delstaten Washington tidigare på lördagen.

– Vi har vunnit elva delstater fram till nu och med er hjälp under lördagens nomineringsmöten så kommer vi att ta hem Washington, sa Sanders bland annat enligt New York Times.

Och så blev det alltså.

Men trots optimismen från talarstolen och de nyvunna delegaterna leder fortfarande Hillary Clinton stort. Hillary Clinton kunde i ett annat tal konstatera att hon så här långt fått fler röster än någon annan delegat, inklusive Donald Trump, och att hon kan räkna in 2,6 miljoner fler röster än Sanders.

Clinton ledde inför lördagens val också med 1.223 delegater mot Sanders 920. Om också de så kallade superdelegaterna räknas in blir Clintons ledning ännu större: 1.691 mot 949. Den som först når 2.383 har nått en majoritet inför demokraternas konvent i juli.

Men Sanders fortsätter att dra stora åhörarskaror och vid ett tal i Seattle i fredags kom 15.000 för att lyssna. Och i Portland, med 11.500 åhörare samma dag, fick han dessutom sällskap av en liten fågel som placerade sig framför honom på talarstolen och snabbt gav upphov till hashtagen ”birdiesanders”.

Sanders själv utsåg fågeln till en fredsduva med ett budskap om en fredligare jord.

Och det var just delstaten Washington, med 118 delegater – inklusive superdelegaterna – som var viktigast i kväll. Alaska, med 20, och Hawaii, med 34, är mera symboliska vinster för den som tar hem dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.