Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 04:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/clinton-pekar-ut-ledande-demokrat-som-ryssvanlig/

Världen

Clinton pekar ut ledande demokrat som utsatt för rysk påverkan

Foto: Don Emmert/AFP

En av de demokrater som siktar på att bli partiets kandidat i USA:s presidentval 2020 bearbetas av Ryssland, hävdar Hillary Clinton. I ett uttalande där Clinton tycks syfta på kongressledamoten Tulsi Gabbard nämns hur Ryssland ”förbereder henne att bli en tredjeparti-kandidat” i nästa års val.

USA:s förra utrikesminister och det Demokratiska partiets presidentkandidat 2016, Hillary Clinton, pekar ut en ledande partikollega som ett verktyg för rysk påverkan. Clinton gör det i en poddintervju med den tidigare Obama-medarbetaren David Plouffe, rapporterar CNN.

– Jag tror att de (Ryssland) siktat in sig på en av de som ingår i Demokraternas primärval, och att de förbereder henne på att bli en tredjeparti-kandidat. Hon är en favorit för ryssarna, säger Clinton utan att nämna något namn.

Men, som CNN skriver finns det fem kvinnor som anmält sitt intresse för att bli Demokraternas presidentkandidat, och bara en av dem – Tulsi Gabbard från Hawaii – har tidigare uppmärksammats för att dela Rysslands syn i flera frågor. 2017 drog Gabbard exempelvis till sig uppmärksamhet och kritik för ett möte med Syriens president Bashar al-Assad.

Gällande anklagelser, från Clinton och andra, säger Gabbard till CNN:

– Bara för två dagar sedan skrev New York Times en artikel om att jag var en rysk tillgång och Assad-vän och annan smutskastning. I morse sa en CNN-kommentator att jag är en tillgång för Ryssland. Helt förkastligt.

Tulsi Gabbard har tidigare sagt att hon, ifall hon inte utses till sitt partis kandidat, inte tänker lansera en oberoende tredjepartskandidatur, vid sidan av Demokraternas och Republikanernas kandidater. 

Efter Hillary Clintons uttalande reagerade Gabbard genom en serie tweets, där hon bland annat kallar Clinton för ”krigshetsarnas drottning” och menar att Clinton genomgående har försökt att sabotera Gabbards presidentkandidatur.

https://twitter.com/TulsiGabbard/status/1185289626409406464

Inför presidentvalet 2016 valde Tulsi Gabbard att förklara sitt stöd för Bernie Sanders i stället för Hillary Clinton, och relationen mellan Gabbard och Clinton har sedan dess varit ansträngd. Clinton blev då ändå den kandidat som fick ställa upp för Demokraterna mot Republikanerna och Donald Trump. 

I det valet fick Clinton fler röster än Trump men förlorade valet efter att ha misslyckats i flera nyckeldelstater. Presidentvalet 2016 har sedan varit föremål för den så kallade ”Rysslandsutredningen. När den presenterades av den specielle åklagaren Robert Mueller i maj i år stod att läsa att valet i november 2016 hade påverkades kraftigt av rysk påverkan.

– Under min karriär har jag sett en rad hot mot vår demokrati. Den ryska regeringens försök att inkräkta i vårt valsystem är ett av de mest allvarliga, sade Mueller i kongressförhör tidigare i år.