Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

CNN: Justitiedepartementet hindrar utredning om Comey

James Comey i centrum när USA-senatens underrättelseutskott i juni hörde den tidigare FBI-chefen.
James Comey i centrum när USA-senatens underrättelseutskott i juni hörde den tidigare FBI-chefen. Foto: Andrew Harnik / AP

Amerikanska justitiedepartementet sätter käppar i hjulen för utredare, knutna till USA-senaten, som vill höra två höga FBI-tjänstemän. Det utredarna är ute efter är förstahandsinformation som tjänstemännen antas sitta på om hur det gick till när tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken.

Uppgifterna ses som senaste tecknet på att särskilda åklagaren Robert Mueller, utredare av misstankar om rysk inblandning i USA:s presidentval, kan vara sysselsatt med granskning av omständigheterna kring avskedandet av Comey, skriver CNN. Uppgifterna har kanalen fått från ”tjänstemän”.

Den tidigare okända dragkampen mellan justitiedepartementet och den särskilda åklagarens kontor om full tillgång till utskrifterna av det förhör med Donald Trump Junior, presidentens son, som hölls i senatens justitieutskott i förra veckan, är alltjämt inte avgjord. Justitieutskottet har inte kunnat ge besked till Muellers kontor om när förhören kan lämnas ut. Orsaken ska vara att senatens samtliga ledamöter först måste samlas och ges tillfälle att avgöra frågan, enligt CNN.

Justitieutskottets ledning – med ordföranden och republikanen Chuck Grassley och demokraten Dianne Feinstein i spetsen – irriteras speciellt över att justitiedepartementets vägran att samarbeta är så omfattande, det handlar enligt CNN om ”en stor del av utredningen”.

Grassley och Feinstein ska vid ett flertal tillfällen ha begärt att de båda höga FBI-medarbetarna Carl Ghattas och James Rybicki ska komma till utskottet för att höras om omständigheterna då Comey fick sparken. Det utskottets utredning handlar om är huruvida FBI har utsatts för otillbörlig inblandning utifrån.

Justitiedepartementet vägrar dock att tillåta några sådana förhör. Man hänvisade redan i juli i ett brev till senatsutskottet till det man kallar ”departementets långvariga policy när det gäller sekretess och känslighet relaterad till pågående ärenden”, ett brev som CNN tagit del av.

En senare omformulerad begäran har inte heller den mötts av gillande hos departementet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.