Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

CNN: Mohamed Belkaid kan ha styrt båda terrordåden

18 mars: Polisen griper en misstänkt person under aktionen i Molenbeek.
18 mars: Polisen griper en misstänkt person under aktionen i Molenbeek. Foto: Zouheir Ambar / AP

Enligt belgiska underrättelsekällor kan Mohamed Belkaid, den misstänkte terrorist med koppling till Sverige som i förra veckan sköts till döds av belgisk polis, ha varit befälhavare för den terrorcell som utförde terrordåden i Paris i november och tisdagens attacker i Bryssel. Det uppger nyhets-tv-kanalen CNN.

Enligt de belgiska källorna kan tillslaget tisdagen den 15 mars, då polisen överraskades av beskjutning inifrån den lägenhet i Brysselkommunen Forest man skulle kontrollera, ha påskyndat tisdagens terrordåd i den belgiska huvudstaden. Terroristerna kan ha blivit stressade av att de kände hur polisen kommit dem allt närmare på spåren, efter det att ledaren Belkaid hade dödats och den sedan Parisdåden eftersökte Salah Abdeslam hade gripits.

CNN:s källor bekräftar att Salah Abdeslam och en annan person under konfrontationen i Forest undkom polisen genom att fly via byggnadens tak. De kunde göra det tack vare att Belkaid täckte flykten genom att skjuta mot polisen.

Senare sköts Belkaid ihjäl av en av polisens prickskyttar. Abdeslam greps i fredags och är av allt att döma meddelsam under förhören som nu pågår.

En blunder från hans och en kumpans sida möjliggjorde gripandet, skriver CNN. De båda ska ha ringt upp en kontakt som belgiska säkerhetspolisen övervakade, varpå polisen kunde slå till mot en adress i Molenbeek där Abdeslam och en annan person kunde gripas.

Svenska Dagbladet har kontaktat Säpo, som inte velat kommentera CNN:s uppgifter om Belkaid. Även inrikesminister Anders Ygeman avböjer att kommentera uppgifterna:

– Säkerhetspolisen har säkert goda skäl till att inte kommentera. Det tillhör säkerhetspolisens natur att man inte alltid kan dela med sig av den info man har eller inte. Jag har förståelse för att man gör de valen, säger Anders Ygeman till Svenska Dagbladet.

DN har tidigare redogjort för Mohamed Belkaids svenska anknytning. 2010 kom han till Sverige och gifte sig med en svensk kvinna. Ett år senare beviljades han uppehållstillstånd.

Under tiden i Sverige gjorde han sig skyldig till ett antal brott, främst stölder.

I april 2014 lämnade han Sverige och begav sig till Syrien för att ansluta till Islamiska staten (IS), enligt det uppmärksammade terroristregister som en avhoppare från terrororganisationen läckt till den brittiska nyhets-tv-kanalen Sky News.

Belkaid var alltjämt skriven på en adress i Märsta, norr om Stockholm, när han i fredags sköts till döds i Bryssel.

Fördjupning. Mer om dåden i Bryssel
 • Två svenskar dog i attackerna i Bryssel
  UD bekräftar på söndagen att ännu en svensk kvinna har bekräftats död i samband med terrorattackerna i Bryssel i tisdags. Anhöriga är underrättade.
 • Förlorade sin mamma i Brysseldåden
  Katarinas mamma var saknad i flera dagar efter tisdagens attentat på Bryssels flygplats. På lördagen kom det befarade beskedet – mamman hade fallit offer för det fruktansvärda terrordådet. 
 • ”Terroristerna ser oss som förrädare”
  Stora Moskén i Bryssel anklagas för att ha fört en fundamentalistisk variant av islam till Belgien. På fredagen var den centrum för en mäktig muslimsk manifestation mot terrorismen.
 • Ministern Jambon vill avgå – får inte
  Uppgifterna om att Turkiet varnade Belgien för en av självmordsbombarna så sent som i somras har fått Belgiens inrikesminister att lämna in sin avskedsansökan. Premiärministern godtog den dock inte.
 • Bröder kan ha velat göra smutsig bomb
  Nya uppgifter i internationell press gör gällande att självmordsbröderna el-Bakraoui kan ha haft planer på att tillverka en smutsig bomb. Vid en husrannsakan i november hittade polis bevis för att bröderna ska ha övervakat en högt uppsatt kärnkraftsforskare.
 • Tredje bombmannen identifierad med dna
  Nya uppgifter om att den tredje självmordsbombaren, som liksom Ibrahim El Bakraoui utlöste sin laddning på Bryssels flygplats Zaventem, är Najim Laachraoui.
 • De var grannar med terroristgömstället
  Allt är lugnt utanför det hus i norra Bryssel där polisen fann en bomb och en IS-flagga. Bland grannarna har det redan lämnat djupa spår. ”Vi är dubbla offer. Vi är offer för terrorn, och nu offer för belgarnas rädsla”.
 • Attentaten i Bryssel – detta vet vi
  Flera explosioner ägde rum i Bryssel på flygplatsen Zaventem och vid t-banestationen Maalbeek. Över 30 personer har dött. 
 • Så växte IS från obskyr sekt till en maktfaktor
  DN:s korrespondent Erik Ohlsson berättar om hur Islamiska staten kunde växa från en obskyr mördarsekt till en maktfaktor som stöpt om världspolitiken.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.