Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

CNN: Romney smider plan för att stoppa Trump vid konventet

Mitt Romney tog till storsläggan när han på torsdagen, inför ett auditorium vid Utahuniversitetet i Salt Lake City, kallade Donald trump för en ”bluffare” och ”bedragare”.
Mitt Romney tog till storsläggan när han på torsdagen, inför ett auditorium vid Utahuniversitetet i Salt Lake City, kallade Donald trump för en ”bluffare” och ”bedragare”. Foto: Rick Bowmer / AP

Mitt Romney har instruerat sina närmaste rådgivare att undersöka möjligheterna att stoppa Donald Trump vid Republikanernas konvent i sommar. Det uppger en källa nära den tidigare presidentkandidaten för CNN. Uppgiften följer efter Romneys attack på torsdagen i ett tal i USA-delstaten Utah mot framgångsmannen Trump.

Enligt CNN ska Romneys medarbetare ta fram en plan för hur en sådan kraftmätning ska läggas upp och vilka formella regler som kan behöva revideras.

– Det verkar som om planen är att ”låsa” konventet, säger källan, som vidare uppger att Mitt Romney främst riktar in sig på att hindra Trump från att knyta till sig delegater, så att denne inte ska kunna nå målet att säkra 1.237 delegater.

Det är det antalet delegater som krävs under konventet i juli för att Donald Trump definitivt ska kunna säkra nomineringen som Republikanernas presidentkandidat inför valet i november. I förlängningen handlar det om, enligt CNN, att Romney träder in under konventet och får stöd för att han blir partiets presidentkandidat.

Mitt Romney, som stod sig slätt mot president Barack Obama under presidentvalrörelsen 2012, har ingenting till övers för fastighetsmagnaten Trump. Vilket han gjorde klart med besked under talet han höll på torsdagen vid Utahuniversitetet i Salt Lake City. I starka ordalag uppmanade han sitt parti att sätta stopp för Trump.

Republikanska partiets etablissemang samlar sig nu för vad som framstår som ett frontalangrepp på fastighetsmagnaten, som alltmer tycks känna sig säker på att kunna ikläda sig partiets kandidatur inför presidentvalet i november.

När Romney talade kallade han Trump för ”bedragare, bluffare, mobbare, kvinnofientlig och girig”.

– Donald Trumps konkurser har slagit sönder småföretag och de män och kvinnor som arbetade i dem. Han ärvde sin affärsverksamhet, han  var inte dess skapare. Och vad hände med Trump Airlines, Trump University, Trump Magazine och Trump Vodka? Något affärsgeni är han då verkligen inte, sade Romney bland annat i sitt tal.

Presidentkandidaten som i valet 2012 gjorde en slät figur, blev på torsdagen ämne för hundratusentals twittrare runtom i USA. Vid lunchtid, lokal tid, visade en mätning från Twitter att 153.000 tweetar hade postats om Romney, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under ett framträdande i Portland i delstaten Maine senare på torsdagen gick Donald Trump i svaromål. Han sade då att Mitt Romney ”misslyckades kapitalt” i presidentvalskampanjen 2012, att det var ”ett race som Republikanerna skulle ha vunnit”. I ett typiskt Trumptal betackade han sig för omdömena från Romney.

– Jag vet inte vad som hände, Mitt Romney försvann. Han svek oss, han svek oss, han skulle ha vunnit, men han svek oss. Romney var en katastrof till kandidat, sade Trump.

Han påminde om att han då backade upp Romneys kampanj.

– Något hände. Kanske någon skriver en bok en dag så vi får veta vad som hände, sade en raljant Trump.

I den republikanska presidentvalskampanjen återstår nu tre utmanare till Trump; den 44-årige senatorn från Florida Marco Rubio, 45-årige senatorn från Texas Ted Cruz, samt 63-årige Ohioguvernören John Kasich.

Minst 70 republikaner som ägnat sig åt utrikespolitik har undertecknat ett brev där de tar avstånd från Trump och säger att hans förslag skulle underminera USA:s säkerhet. Bland dem återfinns förre chefen för Världsbanken Robert Zoellick, förre ministern för inrikes säkerhet Michael Chertoff och Dov Zakheim, topptjänsteman i Pentagon under president George W Bush, rapporterar TT.

De tar avstånd från flera av Trumps utrikespolitiska uttalanden, däribland hans antimuslimska kommentarer, hans förslag om att bygga en mur mot Mexiko (som han hävdar Mexiko ska betala) för att stoppa invandring, och hans insisterande på att Japan ska betala mer för USA:s bidrag till det asiatiska landets säkerhet.

Om betraktare av Mitt Romneys utspel om ”bedragaren” Donald Trump tror att Republikanernas etablissemang nu är på väg att få stopp på den högljudde utmanaren, så tror de fel, skriver Washington Posts politikbloggare Chris Cillizza under rubriken ”Mitt Romney gör Donald Trump en STOR tjänst genom att attackera honom”.

”Faktum är att en attack från Romney snarare är ämnad att cementera Trumps grepp om nomineringsprocessen än att lösa upp greppet. Romney ger etablissemanget ett ansikte, han är just en sådan som partiet älskar. Han är ’seriös’, han är ’pålitlig’, han är ’stadig’. Han är den som förkroppsligar Republikanerna som ett parti som två gånger förlorat mot Barack Obama”, skriver Cillizza bland annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.