Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/cohen-pa-vag-till-fangelset-finns-fortfarande-mycket-att-beratta/

Världen

Cohen på väg till fängelset: Finns fortfarande mycket att berätta

Trumps tidigare advokat Michael Cohen lämnar sin lägenhet på Manhattan. Foto: Kevin Hagen

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen började på måndagen att avtjäna sitt treåriga fängelsestraff.

– Jag ser fram emot dagen jag kan berätta sanningen, sa Cohen på väg från sin lägenhet på Manhattan.

Rätta artikel

Michael Cohen var president Donald Trumps advokat och självutnämnda fixare i över tio års tid. I april förra året stormade FBI-agenter Cohens kontor under den pågående Muellerutredningen och gjorde flera beslag. 

Den tidigare advokaten har senare erkänt att han betalat ut motsvarande 1,2 miljoner kronor till porrskådespelaren Stephanie Clifford och för att ha arrangerat en utbetalning av motsvarande 1,3 miljoner kronor till den tidigare Playboymodellen Karen McDougal. Detta för att de skulle vara tysta om sina förhållanden med president Trump under presidentvalskampanjen 2016.

I december dömdes Michael Cohen till tre års fängelse. På måndagen reste han från New York för att börja avtjäna sitt straff. Han lämnade sin lägenhet på Manhattan iklädd jeans, sneakers, vit t-shirt och mörkblå kavaj. Många hade samlats på trottoaren och situationen blev smått kaotisk, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag hoppas att när jag återförenas med min familj och vänner, så är det här landet en plats utan rasism, orättvisor och lögner. Det finns fortfarande mycket att berätta och jag ser fram emot dagen jag kan berätta sanningen, sa Michael Cohen innan han klev in i en svart bil.

Cohen kommer att avtjäna sitt straff på en anstalt i Otisville några mil utanför centrala New York, på en lågsäkerhetsavdelning. 

Tidigare sa Michael Cohen att han skulle ”ta en kula” för president Donald Trump. Nu kallar han sin förra chef för en bedragare. 

– Jag skäms för att jag valde att vara en del av Trumps illegala handlingar istället för att lyssna på mitt eget samvete. Jag skäms för jag vet vad Trump är. Han är en rasist. Han är en bedragare, sa han under ett förhör i kongressen i februari.

Trump har nekat till att ha instruerat Cohen om utbetalningar till kvinnorna på ett olagligt sätt. Den tidigare advokaten dömdes i december också för att ha ljugit för kongressen när det gällde ett byggnadsprojekt i Moskva där Donald Trump förhandlade om att få bygga ett Trump Tower i Moskva. Han dömdes även för skattebrott och för att ha gett banker falska uppgifter.