Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/colombias-mest-jagade-kokainkung-skots-ihjal-av-krypskyttar/

Världen

Colombias mest jagade kokainkung sköts ihjäl av krypskyttar

Walter ”Guacho” Arizala sköts ihjäl av colombianska krypskyttar.
Walter ”Guacho” Arizala sköts ihjäl av colombianska krypskyttar. Foto: Carlos Ayala/AFP

Colombias mest jagade kokainkung har dödats av en av polisens krypskyttar. Kokainkungen, som gick under namnet ”Guacho”, var tidigare medlem av Farcgerillan och låg bakom mordet på två journalister tidigare i år.

– Budskap är klart. Vi kommer inte backa när det gäller att försvara lag, liv och egendom i Colombia, sa landets president Ivan Duque.

Rätta artikel

Polisen lyckades hitta kokainkungens gömställe efter en misslyckad operation i september, då Guacho klarade sig undan tack vara sin skottsäkra väst. Efter det har polisen arbetat med att avlöna informanter som lever på landsbygden där världens största kokafält breder ut sig. I fredags frångick Guacho sina säkerhetsrutiner och en krypskytt, som väntat på honom i veckor, sköt honom med ett skott.

– Guacho var en av vårt lands mest brutala brottslingar, sa presidenten.

Den 29-årige kokainkungen styrde över världens mest lukrativa kokafält som ligger på gränsen mellan Colombia och Ecuador. Han var ansvarig för att ha exporterat tonvis med kokain med snabbåtar längs Stilla havskusten till kartellerna i Mexiko.

När han var 17 år tvingades han att gå med i Farcgerillan och blev en av gruppens sprängmedelsexperter. När Farcgerillans ledare gick med på att lägga ned vapen och skriva under fredsavtalet med regeringen för två år sedan valde Guacho att lämna gerillan. Han startade sin egen gerillagrupp som bestod av cirka 180 män och kvinnor. Sedan dess har han lett ett skräckvälde i delstaten Nariño och tvingat så många kokabönder som möjligt att arbeta för honom.

För lite mer än ett år sedan utbröt den första eldstriden mellan hans privata armé och polisen. Polisen hade kommit för att rycka upp kokaplantor och Guachos män svarade med att skjuta urskiljningslöst över fälten. Det ledde till att sex kokabönder dödades. Några månader senare reste ett reportageteam från Ecuadors största dagstidning till regionen för att skriva om Colombia nye kokainkung. Det slutade med att de blev kidnappade av Guacho och avrättade när militären kom för nära i sökandet efter dem.

Guacho ligger även bakom avrättningen av tre personer från Colombias åklagarmyndighet, sex soldater från den ecuadorianska marinen och ett kärlekspar på resa från Ecuador. Grannlandet tog emot nyheten med glädje, men föräldrarna till de dödade journalisterna beklagade att Guacho hade dödats. De hade föredragit att han tagits levande så att de anhöriga kunde få veta exakt vad som hände med deras söner.

Efterfrågan på kokain ökar i världen och det är endast Colombia, Peru och Bolivia som har de rätta väderförhållandena för storskalig produktion. Det gör att landsbygden i dessa länder styrs av kriminella gäng som mutar sig fram för att kunna få sitt herravälde. Colombias president Ivan Duque har sagt att han tänker sätta hårt mot hårt och lovat att öka anslagen för militären. Att polisen lyckades döda landets mest efterlysta brottsling några dagar innan jul blev en julklapp till honom.

Även kokainkungens andre man, som gick under namnet Pitufo, omkom i samband med operationen. För att komma gängets ledare nära hade polisen avlyssnat 120 mobiltelefonlinjer och avlönat 15 informanter. Totalt sett har 3.000 militärer deltagit i jagandet efter Guacho i delstaten Nariño under det gångna året.