Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/colorado-forbjuder-omvandling-av-unga-homosexuella/

Världen

Colorado förbjuder ”omvandling” av unga homosexuella

Colorados guvernör Jared Polis skriver under lagförslaget. Foto: Jim Anderson

Colorado är den senaste av USA:s delstater som förbjuder behandlingar i syfte att ”omvandla” homosexuella ungdomar, rapporterar CNN.

Så kallad omvandlingsterapi grundar sig på uppfattningen att ens sexuella läggning går att ändra, och har kritiserats av ledande medicinska organisationer i flera länder. Studier har bland annat visat att försök att ändra ungas sexualitet kan öka risken för att de drabbas av depression eller tar livet av sig.

Nu har Colorados guvernör Jared Polis undertecknat ett lagförslag som hindrar professionell sjukvård från att utföra den kritiserade behandlingen på patienter under 18 år. Polis är själv homosexuell, och den första guvernören i USA som identifierar sig som det.

”Det är en invecklad behandling som sedan länge har kritiserats av experter inom medicinsk och mental hälsa”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Totalt 39 delstater runt om i USA har antingen infört eller godkänt lagar som förbjuder behandlingarna. Omkring 700.000 vuxna hbtq-personer i landet uppger att de någon gång fått omvandlingsterapi, enligt en studie från 2018.