Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Columbinemördarens mamma talar ut

Sue Klebold, mamma till en av studenterna som öppnade eld mot sina skolkamrater på Columbine high school i USA 1999.
Sue Klebold, mamma till en av studenterna som öppnade eld mot sina skolkamrater på Columbine high school i USA 1999. Foto: David Zalubowski/AP

När Dylan Klebold och Eric Harris öppnade eld mot sina skolkamrater på Columbine high school i april 1999 blev de modellen för en rad framtida skolskjutningar. Nu berättar Klebolds mamma för första gången om tankarna på att andra skulle ta efter sin son.

Skjutningen på Columbine high school i Littleton i Colorado den 20 april 1999 krävde 13 människors liv och ytterligare 24 skadades innan de två gärningsmännen tog sina egna liv i ett gemensamt självmord som filmades av skolans övervakningskamera.

Frågorna kring morden på skolan har varit många. Hur kunde de två tonårspojkarna, Eric Harris, 18 år, och Dylan Klebold, 17 år, samla på sig vapen och dölja sina avsikter från sina föräldrar och den övriga omgivningen?

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Dylan Klebolds mamma Sue Klebold att hon inte kan sluta tänka på hur sonens mord har kunnat påverka andra:

– Varje gång jag ser en bild av Dylan från övervakningsfilmerna så kryper jag ihop eftersom det någonstans alltid finns en missnöjd person som använder den som förebild, säger hon.

Sue Klebold säger också att hon insåg att hennes son hade problem men att hon trodde att de skulle gå över och hörde tonårstiden till. Samtidigt levde sonen ett parallellt liv där han och vännen Eric noggrant förberedde det som skulle bli en attack mot alla dem som de hatade och inte kände någon samhörighet med – eleverna på deras skola.

Allt dokumenterades av pojkarna i dagböcker och på filmer – som föräldrarna aldrig blev varse förrän efter det att deras söner var döda.

– Jag önskar att jag hade kunnat lära mig att prata med honom på ett annat sätt och att lyssna bättre. Jag önskar att jag hade insett att saker kan verka bra på alla sätt samtidigt som de inte är det. Och jag önskar att jag hade kunnat hålla tyst och bara lyssna, säger Sue Klebold i intervjun.

Nu har Sue Klebold samlat sina tankar i en bok som hon hoppas inte ska fungera som inspiration till nya dåd. Hur det blir med det är en öppen fråga; Sue Klebold säger att hon fortfarande får brev och mejl från unga kvinnor från olika delar av USA som skriver att de älskar hennes son.

Och en rad efterföljare har skrivit och sagt att de haft Dyland Klebold och Eric Haris som förebilder när de själva bestämt sig för att skjuta sina skolkamrater.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.