Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Copycat-terrorism vanligt”

Foto: Christof Stache / AFP

Masskjutningen i München misstänks vara utfört av en psykiskt instabil 18-åring. Den tyska polisen säger att det handlar om ett så kallat copycat-fall, där attentatsmannen inspirerats av Anders Breiviks terrorattack i Norge 2011.

– Copycat-terrorism är vanligt, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Sedan 2010 har den internationella terrorn ökat kraftigt. Det visar Global terrorism index. Terrorn har också globaliserats. Terroristexperter menar att de masskjutningar som sker på skolor och offentliga platser ska definieras som terror – oavsett vilka drivkrafter.

– Det som skett i München är ett terrordåd. Människor attackeras i sin vardag. Dåden sker också oftare. Terrorn verkar tyvärr blivit det ”nya normala”, säger Magnus Norell, terrorforskare knuten till The Washington Institute for Near East Policy.

En som varnat för att just Breiviks barnadödande skulle komma att kopieras var Magnus Ranstorp, forskningschef för Cats, Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Särskilt illa var det, menade han, att den norska polisen av misstag, långt innan rättegången 2012, visade upp en leende triumfatorisk Anders Breivik.

– Copycat-terror är ett begrepp. På senare tid har vi har sett flera exempel på det. När det gäller högerextrema och religiösa fundamentalister triggar de och tar efter varandra, säger Magnus Ranstorp.

Kopplingarna mellan 18-åringens dåd och Anders Behring Breiviks masskjutning av unga människor på Utøya är flera menar den tyska polisen.

– Sambandet är uppenbart, säger Münchens polischef, Hubertus Andrã, under lördagens presskonferens.

Förutom att 18-åringen ska ha genomfört dådet på femårsdagen av masskjutningarna av 69 barn och unga människor på Utøya, så har attentatsmannen i München också valt att döda företrädesvis unga personer. Åtta av de nio dödsoffren var mellan 14 och 21 år. Bland de skadade finns också flera barn.

Den tyska polisen utreder också spår som talar för att attentatsmannen skapat falska identiteter på sociala medier för att locka unga människor till McDonalds’s kl 16 på fredagen.

Den tyska nyhetsbyrån DPA citerar källor inom säkerhetstjänsten som uppger att den misstänkte 18-årige gärningsmannen Ali David Sonboly ska ha hyllat skolmassakern i Winnenden 2009, då en 17-åring sköt ihjäl 15 personer.

Dådet i München är inte heller första gången europeisk eller amerikansk polis misstänker copycat-kopplingar till Anders Behring Breivik. De mest kända är från 2012 och 2015.

År 2012 grep tjeckisk polis en 29-åringen och fann polisuniformer, masker och en mängd vapen i hans hem. Den misstänkte hade citerat Breivik i mejl.

År 2015 fann brittisk polis mängder av gift hemma hos en 37-årig neonazist som anklagades för att ha inspirerats av Breivik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.