Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/corbyn-domda-maste-inte-nodvandigtvis-avtjana-hela-straffet/

Världen

Corbyn: Dömda måste inte nödvändigtvis avtjäna hela straffet

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Foto: Glyn Kirk/AFP

Londonterroristen Usman Khan släpptes med fotboja efter halva tiden och avtjänade fortfarande ett straff för terrorplaner när han begick sitt knivdåd på fredagen. Nu ser myndigheterna över systemet. Premiärminister Boris Johnson kräver att ”terrorister ska sitta av varenda dag”, men oppositionsledaren Jeremy Corbyn var på söndagen inte lika kategorisk. 

Efter knivattacken på Fishmongers's Hall och London Bridge – som hittills krävt två dödsoffer – snabbutreds nu reglerna som gör det möjligt för dömda brottslingar att släppas ut ur fängelse, med elektronisk fotboja och övervakning av polis. 

Terroristen Usman Khan, som sköts till döds av polis efter att med en kniv till synes slumpmässigt ha attackerat folk, hade släppts från ett åttaårigt fängelsestraff under sådana villkor. 

Khan dömdes 2012 till ett icke tidsbestämt straff för att ha deltagit i en al-Qaida-inspirerad terrorgrupp som planerat terrordåd mot bland annat pubar i London, och mot börsen. 

Det var den brittiska underrättelsetjänsten MI5 och polisen som sprängt gruppen. Att straffet inte blev tidsbestämt berodde på att han ansågs vara en samhällsfara. 

En tid senare överklagades den domen och Khan fick sedermera straffet tidsbestämt till åtta år, varav han skulle avtjäna halva tiden i fängelse och sedan under övervakning i hemmet. Han släpptes med en elektronisk fotboja i december 2018. 

På fredagen, under ett möte med med organisationen ”Learning Together” – som syftar till att ge brottslingar utbildning i fängelset – drog Usman Khan plötsligt en lång kniv och attackerade folk urskillningslöst. 

En av dem som dödades var studenten Jack Merritt, som var engagerad i organisationen och hjälpte dömda brottslingar att studera juridik. 

Det andra dödsoffret är en kvinna som ännu inte har blivit namngiven. Ytterligare tre personer vårdas fortfarande på sjukhus, en av dem med mindre allvarliga skador. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid London Bridge, dagen efter knivattentatet. Foto: Daniel Costantini

Dådet har väckt diskussioner om förfarandet att släppa ut dömda terrorister innan straffet är är helt avtjänat. Det brittiska justitiedepartementet snabbutreder nu villkoren för frisläppande med elektronisk fotboja, skriver BBC.

Det kan få konsekvenser för ett 70-tal dömda terrorister som släppts under villkor som liknar Usman Khans. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson lovade också under ett besök på platsen för dådet att han i det kommande valet skulle driva frågan, och att han ansåg att för terrorbrott av en viss nivå skulle minst 14 års fängelse vara det lägsta straffet, utan möjlighet till straffreduktion.

– Våldsamma brottslingar ska sitta av varenda dag av sitt straff, utan undantag. 

På söndagen fick han dock visst mothugg från oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som menade att dömda terrorister ”inte nödvändigtvis måste avtjäna hela straffet”.

– Jag tror att det beror på omständigheterna och på straffet, men avgörande är vad de gjort i fängelset, säger han enligt Sky News. 

Corbyn menar att det behövs en utredning av hur fångvården fungerar och hur det går för fångarna när de släpps ut. 

Även den mördade studenten Jack Merritts pappa varnar för att använda sig av fredagens händelse för att ”genomdriva drakoniska straff”, enligt Sky.

– Min son Jack, som dödades i den här attacken, skulle inte ha velat att hans död användes som en förevändning för mer drakoniska straff, eller för att kvarhålla folk i onödan, sade David Merritt. 

Läs mer: 

”Man spelar rysk roulette med människors liv”

Katrine Marçal: Terrorister vill skapa hysteri - därför fortsätter britterna som vanligt 

Gärningsmannen tidigare dömd för terrorbrott

Ett av offren var en ung student