Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/corona-pa-vatikanens-sjukvardsmottagning-innanfor-murarna/

VÄRLDEN

Nya coronaviruset i Vatikanens sjukvårdsmottagning

Vy över Petersplatsen.
Foto: Martina Holmberg / TT

Det nya coronaviruset har nu nått Vatikanen. Fallet upptäcktes på Vatikanens egen sjukvårdsmottagning som ligger innanför de murar som omringar världens minsta stat.

Fallet bekräftas av italienska medier. Den mexikanska journalisten Valentina Alazraki som följt Vatikanen i flera decennier berättar för DN att fallet rör en patient på Vatikanens hälso- och läkarmottagning.

Viruset kommer inte från den grupp av uteliggare som sover på skyddade platser nära Peterskyrkan, vilket uppgifter gjort gällande. På denna plats har påven installerat en mottagning för personer som behöver hjälp. Här har de möjlighet att få duscha och få rena kläder och kan eventuellt remitteras till en läkare.

Men det här fallet kommer alltså från Vatikanens egen mycket kompletta sjukvårdsinrättning. Den utnyttjas såväl av de många anställda inom förvaltning och administration som kyrkans kardinaler och präster samt förstås av det fåtal Vatikanmedborgare som lever permanent inom Vatikanens murar.

Beskedet om fallet kom på nu på fredagsmorgonen. Mottagningen stängdes och sanerades omedelbart och är nu stängd. Däremot fungerar Vatikanens akutmottagning som ligger på ett avskilt ställe.

Vatikanens presstalesman, Matteo Bruni, bekräftar fallet och att påvestaten följt gällande säkerhetsprotokoll. Han säger att man nu överväger åtgärder för att viruset inte skall spridas ytterligare inom Vatikanen.

Det handlar förstås om att värna och skydda påvens hälsa. Påve Franciskus är 83 år. I Vatikanen talar man om förslag som att undvika att exponera påven på stora massmöten. Det kan med andra ord bli aktuellt med strömning för de troende när det gäller offentliga audienser och söndagens angelusbön som den kallas. På så vis vill Vatikanen troligen minska riskerna för smittspridning som kan medföra stora risker när Petersplatsen är full av troende och pilgrimer.

Nyheten om det nya coronaviruset i Vatikanen är helt ny och ännu har inga beslut fattas.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt