Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 20:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronakrisen-hembitraden-dumpas-utanfor-konsulat/

Världen

Coronakrisen: Hembiträden ”dumpas” utanför konsulat

Migrantarbetare utanför Etiopiens konsulat i Beirut i maj.
Migrantarbetare utanför Etiopiens konsulat i Beirut i maj. Foto: Hassan Ammar/AP

I takt med att den ekonomiska krisen breder ut sig i Libanon ”dumpas” etiopiska hembiträden av sina arbetsgivare utanför konsulatet i Beirut. 

Många har inget annat än kläderna på kroppen.

– Jag kastades ut vid vägkanten som en soppåse, säger Aseem som inte har fått lön på över ett halvår.

Aseem trodde att hon skulle åka och handla tillsammans med frun i huset. När hon klev ur bilen i närheten av etiopiska konsulatet i Beirut körde hennes arbetsgivare iväg – och kom inte tillbaka. Hon lämnades helt ensam utanför byggnaden.  

– Jag är inte skräp, hur kunde hon göra så här mot mig? frågar hon sig enligt The Telegraph.

Men den 20-åriga etiopiskan är inte ensam. 

Aseem är bara en i raden av hembiträden som har lämnats vind för våg i spåren av coronakrisen. Konsulatet har stängt dörren för kvinnorna – nu sover de på den hårda trottoaren.

Coronakrisen har slagit hårt mot hela världen och Libanon är inget undantag. Arbetslösheten stiger, priset på en hel del basvaror har nästan tredubblats och sedan i höstas har valutan tappat 70 procent av sitt värde.

Krisen drabbar även medelklassen. På kort tid har den billiga arbetskraften, som migrantarbetarna från Etiopien och andra afrikanska länder utgör, blivit omöjlig för många att ha råd med. 

En etiopisk kvinna packar mat till migranter som har förlorat sina jobb. Organisationen Egna Legna, arbetar för att förbättra situationen för migrantarbetare i Libanon.
En etiopisk kvinna packar mat till migranter som har förlorat sina jobb. Organisationen Egna Legna, arbetar för att förbättra situationen för migrantarbetare i Libanon. Foto: Hussein Malla/AP

 

Varje dag kommer nya kvinnor i taxi till konsulatet, bara de senaste dagarna har över hundra etiopiska migrantarbetare övergivits av sina arbetsgivare, uppger BBC

Om de har tur har de haft tid att packa ihop sina saker innan de förvisas från sina tillfälliga hem, men många får inte ens tillbaka sina pass från arbetsgivarna. 

– Jag hade förlåtit henne om hon hade sagt ”jag har inte pengar till din biljett”, du måste åka själv”. Jag hade kunnat fråga min familj om hjälp, jag kunde ha skaffat mig jobb på frilansbasis. Jag förväntade mig inte att hon skulle kasta ut mig på gatan som sopor utan mitt pass eller några kläder, säger Aseem. 

Lomi har inte fått betalt på flera månader. 

– Vi kom inte hit från en soptunna. ”Frun” hittade oss inte i en soptunna. Vi är inte skräp som kan kastas ut på det här sättet, säger hon till BBC. 

Andra hembiträden skickas till företagen som organiserar migrantarbetet. Det hände Abaeba.

– De slog mig i ansiktet och kastade ut mig på gatan. Sedan kastade de ut lite pengar till en taxi och sade åt mig att gå till ambassaden, säger hon till The Telegraph.

De senaste månaderna har tusentals av Libanons 250.000 migrantarbetare försökt ta sig hem, men en biljett hem är dyr. Dessutom är flygplatsen stängd, berättar en volontär som försöker hjälpa kvinnorna.

– De borde få vara kvar i hemmen där de har arbetat tills dess, säger hon och ifrågasätter att ambassaden inte tar in dem. 

– Ambassaden ligger precis här. Det finns husrum. Varför öppnar de inte? Det är bara fel.

Hembiträdena hade det svårt redan före coronakrisen med låga löner, dåliga boenden, samt fysiska och sexuella övergrepp. 

I början av maj genomförde migrantarbetare en protestmarsch i Beirut med krav på att omfattas av grundläggande arbetsrättigheter i landet.
I början av maj genomförde migrantarbetare en protestmarsch i Beirut med krav på att omfattas av grundläggande arbetsrättigheter i landet. Foto: Bilal Hussein/AP

I mitten av juni vittnade Läkare utan gränser om att sex hembiträden som dumpats utanför konsulatet hade förts till sjukhus med psykos de senaste månaderna.

– Det chockerande mentala tillstånd som migrantarbetare befinner sig i speglar de svårigheter de har tvingats gå igenom under sin tid i Libanon. Det visar sig nu på grund av den extra stress som covid-19 och den ekonomiska krisen utgör, säger Evita Mouawad på Läkare utan gränser.

Den första gruppen kvinnor som övergavs fick hjälp med boende av en hjälporganisation. Aktivister har även samlat in pengar till hotell. 

Regeringen uppger att de gör vad de kan för att försöka hjälpa kvinnorna. 

– Vi skickade arbetarna till ett hotell i två dagar, sedan skickade vi dem till ett härbärge, säger Marlene Atallah, tf chef för Libanons arbetsmarknadsdepartement.

Än så länge har ingen arbetsgivare åtalats för ”dumpning”, men myndigheterna utreder saken.

Både BBC och The Telegraph har sökt etiopiska konsulatet i Beirut för en kommentar, men inte fått något svar. 

Läs mer: 

Coronakrisen och valutaras slår mot krigsdrabbade länder

Därför kan en ekonomisk kris skada folkhälsan mer än det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Etiopien
Libanon
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt