Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 14:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronapandemin-kan-forhala-hostens-presidentval/

Världen

Coronapandemin kan förhala höstens presidentval

Jared Kushner är Donald Trumps politiska rådgivare och svärson.
Jared Kushner är Donald Trumps politiska rådgivare och svärson. Foto: Drew Angerer, Drew Angerer

Donald Trumps politiska rådgivare och svärson Jared Kushner säger att det inte är säkert att det blir något presidentval den tredje november i år.

Uttalandet förstärker oron i USA för att Vita huset ska använda coronakrisen för att undergräva eller förhala valprocessen.  

USA-valet 2020

Det är i en videointervju med Time Magazine som Jared Kushner sår tvivel kring höstens amerikanska presidentval, som enligt lag ska hållas tisdagen efter den första måndagen i november vart fjärde år. I höst infaller valet den tredje november. 

Jared Kushner, gift med presidentens dotter Ivanka Trump och en av presidentens närmaste rådgivare, får frågan av Time Magazine om presidentvalet i höst kan skjutas upp på grund av pandemin.

Kushner svarar att han ”inte är säker på att han kan bekräfta varken det ena eller andra” – commit one way or the other – även om ”det är planen just nu” att hålla valet som planerat, säger han.  

Det är inte upp till Jared Kushner – eller någon annan politiker eller tjänsteman i Vita huset – att avgöra huruvida valet ska hållas som planerat. Men oppositionspartiet Demokraterna är oroliga över att Vita huset ska använda coronakrisen för att undergräva höstens valprocess. 

Donald Trump ligger efter motkandidaten Joe Biden i opinionsmätningarna, och tycks vara på väg att förlora väljargrupper som hade avgörande betydelse för hans vinst i valet mot Hillary Clinton 2016. Bland annat äldre väljare

Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Michael Brochstein/AP

Även om valet hålls som planerat oroar sig Demokraterna för att Trump ska ogiltigförklara utgången om han skulle förlora. Demokraternas sannolika presidentkandidat Joe Biden sade i april att han befarar att Trump kommer att försöka senarelägga valet. 

Det skulle ligga i linje med hur Trump hanterade valutgången 2016, då han visserligen vann valet men förlorade ”the popular vote”, det totala antalet röster mot Hillary Clinton. Trump vägrade skriva under på detta. Han förklarade förlusten av det totala antalet röster med valfusk, men har inte lyckats lägga fram någon bevisning som bekräftar detta, trots att han tillsatt en kommission i det syftet.

I en intervju har Trump försäkrat att valet kommer genomföras den tredje november. Men presidenten passade samtidigt på att förklara att poströstning ger människor möjlighet att fuska. Poströstning skulle kunna användas som ett alternativ till fysiska valbås i höst om pandemin fortsätter skörda amerikanska liv. Men Trump har sagt att han föredrar röstning i vallokaler. ”Det borde vara: du går till ett bås och visar upp stolt upp dig själv”.  

På tisdagskvällen försökte Jared Kushner backa från sitt tidigare uttalande i Time Magazine:

– Jag har inte varit involverad i och känner inte till några diskussioner som handlar om att försöka ändra datumet för presidentvalet, säger Kushner i ett uttalande.

Att Kushner tillhör presidentfamiljen Trump gör inte regeringens kritiker mer vänligt inställda till hans uttalande om ett eventuellt uppskjutet val.

New York Times citerar den konservative opinionsbildaren Bill Kristol som skriver på Twitter att Kushners uttalande avslöjar ”total brist på förståelse om hans underordnade betydelse i vår demokrati”. 

Författaren Garrett Graff skriver i samma anda att han inte kände till ”Jared”-klausulen i USA:s konstitution. 

Läs mer: Stadig ledning för Biden och Trumps pressträffar oroar republikaner

Martin Gelin: Vita husets expert säger emot Trump om lättade restriktioner