Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronaviruset-dodsfall-raknades-tva-ganger/

Världen

Coronaviruset: Dödsfall räknades två gånger

Medicinsk personal på väg till Wuhan med tåg.
Medicinsk personal på väg till Wuhan med tåg. Foto: STR

Spridningen av det nya coronaviruset fortsätter – men nu visar det sig att vissa dödsfall i Hubeiprovinsen räknats två gånger.

Nästan 1.400 personer har hittills avlidit i viruset, enligt kinesiska myndigheter.

Från Hubeiprovinsen rapporteras det om 116 avlidna det senaste dygnet i covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset, enligt kinesiska myndigheter. I övriga Kina har fem personer avlidit. Trots det ökar den officiella dödssiffran bara marginellt jämfört med gårdagen, till 1.380 avlidna.

108 dödsfall har nämligen tagits bort från statistiken i Hubei eftersom de räknats två gånger, meddelar Kinas hälsomyndighet. Beskedet kommer dagen efter att både antalet avlidna och smittade kraftigt skrevs upp på grund av ett nytt sett att räkna och diagnosticera smittan.

Sedan dess har ytterligare drygt 5.000 människor konstaterats bära på smittan, varav 4.800 fall har registrerats i Hubei. De flesta har diagnosticerats på det nya kliniska sättet som infördes under torsdagen.

Tidigare har man endast dokumenterat sjukdomsfall genom laboratorietester, men nu godkänns även datortomografi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmetod.

Närmare 64.000 personer har nu smittats i landet. Av dem får över 55.700 vård, enligt landets hälsomyndighet.

Sex vårdanställda har avlidit av viruset i Kina och fler än 1.700 har smittats, uppger myndigheten som betonar vilka risker läkare och sjuksköterskor har tagit i sitt arbete, där det är brist på skyddsmasker och skyddskläder. De flesta av dessa smittade, drygt 1.100, har diagnosticerats i Wuhan och 400 har smittat i andra delar av Hubeiprovinsen.

Även om viruset upptäckts i över 20 länder är det globala utbrottet än så länge relativt begränsat. Drygt 500 fall har rapporterats utanför Kina. Av dem har tre personer avlidit, i Japan, i Hongkong och i Filippinerna.

Läs också:

Amina Manzoor: Dödligheten kommer troligen att minska

Den som försöker lämna Shiyan grips av polis