Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronaviruset-drabbar-rysk-ortodoxa-kyrkan-hart/

Världen

Coronaviruset drabbar rysk-ortodoxa kyrkan hårt

Foto: Maxim Marmur

Allt fler präster ur rysk-ortodoxa kyrkan smittas med coronaviruset. Många präster vägrar följa patriarkens order att hålla stängda gudstjänster. Orsaken är delvis ekonomisk – prästerna är beroende av kollekten för sin lön.

– Patriark Kirill saknar strategi. Han vågar inte stöta sig med fundamentalisterna och införa hårda regler för att stoppa smittspridning. Det ledde till att han förlorade kontrollen över sin egen kyrka, säger Konstantin von Eggert till DN. von Eggert är oberoende rysk journalist och expert på den rysk-ortodoxa kyrkan.

Sedan coronaepidemin bröt ut i Ryssland har flera kyrkor och kloster drabbats hårt. Ett av de värst drabbade klostren är Trefaldighetens-Sergius lavra, en av den rysk-ortodoxa kyrkans viktigaste andliga centrum. Dess chefsläkare Tichon Barsukov dog i covid-19 i början av maj. Därefter dog två munkar i snabb följd. De ena av dem hade konstaterad covid-19, den andras dödsorsak har hemlighållits. Dessutom har en 87-årig arkimandrit eller abbot (klosterföreståndare) avlidit. Klostret talar inte om varför. 

Kyrkan är en av Rysslands viktigaste samhälleliga institutioner. Dess relationer till Kreml är intima. President Vladimir Putin deltar i tv-sända gudstjänster vid alla religiösa högtider och besöker regelbundet kloster. Nu har flera rysk-ortodoxa kloster i både Ryssland, Ukraina och Belarus har drabbats. Enligt den ryska historikern och religionsvetaren Andrej Zubov beror den snabba smittspridningen på att klosterledningen inte har tagit till sig information om coronaviruset.

– På klostren lever man sitt inbundna liv. Ledningen har vägrat förstå hur farligt coronaviruset är, inställningen är att man inte berörs av omvärlden, säger Andrej Zubov till DN. 

Patriark Kirill tillhör rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledning.
Patriark Kirill tillhör rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledning. Foto: Oleg Varov

I slutet av april meddelade rysk-ortodoxa kyrkans ledning att fyra präster i höga positioner har avlidit i coronavirus. Därefter har ytterligare en metropolit, biskopen i en provinshuvudstad, och ytterligare en biskop dött. En viktig del av förklaringen är att alla församlingar inte har följt patriark Kirills påbud att kyrkorna ska hålla gudstjänsterna utan församlingsmedlemmar.

– Jag uppmanar er att inte besöka kyrkan. Man kan frälsas utan att gå på gudstjänster, sade Kirill i ett officiellt uttalande den 29 mars.

Samtidigt sade kyrkans talesman Vladimir Legoida att det fortfarande är möjligt ”för ett mindre antal personer” att besöka gudstjänsterna. Många präster valde att låta församlingsmedlemmarna delta i gudstjänsterna stående utanför kyrkan. En rysk-ortodox gudstjänst inbegriper ett stort antal personer, flera präster och körmedlemmar. Det visade sig att de smittade varandra. 

– Patriarken utnyttjade inte sin position som högsta chef för att från början tydligt och klart säga vad man kan och inte kan göra. Han visste att det skulle irritera den fundamentalistiska minoriteten om han införde för hårda restriktioner, säger Konstantin von Eggert.

Att släppa gudstjänstbesökare är för många präster en rent ekonomisk fråga.

– Prästernas lön tas ur kollekten som församlingsmedlemmarna skänker. Om man stänger ner kyrkorna helt får de inga inkomster alls, konstaterar von Eggert. 

Församlingsmedlemmarnas kollekt är prästernas lön.
Församlingsmedlemmarnas kollekt är prästernas lön. Foto: Dmitri Lovetsky

Andrej Zubov är själv troende och går regelbundet i kyrkan. Nu följer han gudstjänsterna via nätet.

– Flera präster i min församling har varit sjuka i covid-19. En präst har dött. Nu har de äntligen vidtagit åtgärder – hela kyrkan är desinficerad och gudstjänsterna hålls utan församlingsmedlemmar av en ensam präst, en medhjälpare och två körsångare. 

Vissa präster har påstått att corona inte kan överföras i en kyrka. Zubov beklagar att osanningar sprids och säger att ett stort problem är att ryssarna är vana vid att misstro sina myndigheter.

– I Europa väljer ni själva era makthavare, det gör vi inte i Ryssland. Därför är folk vana vid att regler finns till för att kringgås. Många ser det som en kristen plikt att besöka kyrkan. Men kyrkan är bara en byggnad. Som troende vet jag att man kan ha en relation till Kristus överallt.