Skolor, förskolor och universitet stängs nu i nästan hela Europa. I många länder stängs också gränserna. Storbritannien och Sverige hör till det fåtal länder som inte inför dessa åtgärder.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 19:44
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronaviruset-sa-forsoker-europas-lander-stoppa-smittan/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
I onsdags kom beskedet att Italien, det svårast drabbade landet, stänger alla affärer förutom livsmedelsbutiker och apotek, liksom restauranger och barer. Sedan tidigare håller alla utbildningsinstitutioner stängt. Hela landet är i princip satt i karantän.

Samtidigt meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att landet stänger alla skolor, förskolor och universitet i två veckor, och förbjuder folksamlingar på mer än 100 personer. Folketinget har också klubbat ett lagförslag som bland annat ger myndigheter rätt att ta sig in i bostäder hos folk som misstänks vara smittade.
Från klockan 12 på lördagen stänger Danmark sina gränser för alla utlänningar och turister.

I Spanien – det land där smittan ökat snabbast denna vecka – stänger också alla skolor och lärosäten, sedan landets samtliga regioner beslutat följa premiärminister Pedro Sánchez rekommendation på torsdagskvällen.
Portugals regering beslutade sent på torsdagen att följa grannlandets åtgärder. Även här stängs alla skolor och utbildningsinstitutioner, åtminstone fram till påsk.
I Norge meddelade statsminister Erna Solberg på torsdagen att alla skolor, förskolor och universitet stängs från klockan 18, liksom simhallar, träningslokaler, barer och kaféer. PÅ fredagskvällen stängdes Oslos flygplats för alla utlänningar med undantag för nordbor.
Irlands premiärminister Leo Varadkar meddelade i ett tv-tal från Washington att en likadan skolstängning i nu införs i hela landet.
Österrike har så här långt valt en medelväg och låter skolor vara öppna – dock måste elever som är 15 år eller äldre stanna hemma. Universiteten stängs och alla gudstjänster stoppas från och med måndag. Landet har också infört inreseförbud från grannlandet Italien och stoppar från och med måndag flyg från flera europeiska länder.
I Slovenien, ett annat av Italiens grannländer, hålls gränsen tills vidare öppen men alla som passerar den feberkontrolleras. Skolorna stängs från och med måndag. Kroatien tvingar alla inresande utlänningar från Italien, Kina och Sydkorea att sitta i karantän. Skolor och universitet i Istrien, på gränsen till Italien, stängs. Malta stänger skolorna i en vecka. Också Cypern inför samma åtgärd.
Grekland, som nyligen har fått sitt första dödsfall i covid-19, stänger ner skolor och universitet i två veckor. Samtidigt har premiärminister Kyriakos Mitsotakis uppmanat den grekisk-ortodoxa kyrkan att ”respektera vetenskapen” – sedan höga kyrkoföreträdare gått ut och hävdat att nattvarden ”inte kan sprida smitta”.
I Tyskland hade på fredagseftermiddagen 11 av 16 delstater fattat beslut om att stegvis stänga alla skolor och förskolor, däribland Berlin och den folkrika delstaten Nordrhein-Westfalen. Fler delstater väntas ge samma besked senare under dagen. Sedan tidigare håller även många skolor på drabbade orter stängt, däribland kvartsmiljonstaden Halle. Förbundskansler Angela Merkel har manat tyskarna att undvika social kontakt, och landet har också skärpt gränskontrollerna.

I Frankrike kommer alla förskolor, grundskolor, gymnasier och universitet hålla stängt från och med på måndag. Besöksförbud har införts på alla äldreboenden, större folksamlingar har förbjudits och regeringen utökar kapaciteten på landets sjukhus. Därtill ska staten ta över och betala lönerna för dem som måste arbeta hemifrån.

Polen fick i torsdags sitt första dödsfall i covid-19. Alla skolor och förskolor är stängda, liksom samtliga teatrar, konserthus, biografer och museer. Från och med söndagen stängs gränserna för alla utländska medborgare.
Belgien stänger skolorna från måndag till 3 april. Kommunerna måste ordna barnomsorg till elever vars föräldrar arbetar inom vården och där föräldrarna inte har möjlighet att vara hemma med sina barn. Förskolorna är öppna som vanligt.
Barer och restauranger stängs från midnatt. Likaså alla sport- och kulturevenemang. Butiker får inte vara öppna under helgerna, undantaget matbutiker och apotek.
Även i grannlandet Luxemburg håller alla skolor stängt.
I Rumänien stängs skolor och universitet uppmanas att gå över till undervisning online. Även Bulgarien stänger skolor och lärosäten, meddelade premiärministern sent på torsdagen. På fredagen infördes undantagstillstånd, vilket bland annat innebär att polis och militär kan gripa in mot folk som trotsar karantänregler.
I Lettland gick utbildningsministern på torsdagsförmiddagen ut och sa att alla skolor och förskolor ska hållas stängda från den 16 mars och tre veckor framåt. Från Litauen kom ett liknande besked.
I Estland förbjuds kryssningsfartyg att lägga till fram till den 1 maj, samtidigt som sammankomster med mer än 100 deltagare förbjuds. Sent på torsdagskvällen kom också beskedet att alla skolor stängs.
I Tjeckien – där skolorna också har stängts – är gränserna mot Tyskland och Österrike i praktiken stängda, och alla som återvänder från Italien måste sitta i karantän i 14 dagar.
I Slovakien stängs alla skolor, meddelade premiärminister Peter Pellegrini på torsdagen. Samtidigt stängs landets gränser från fredagen för alla utländska resenärer med undantag för polacker.
Från Ungern kom beskedet sent på fredagen att alla skolor stänger från måndag. Landet släpper inte in någon från världens hårdast drabbade länder, inklusive Italien – med undantag för ungerska medborgare som måste sitta i två veckors karantän.

En handfull EU-länder väljer tills vidare att inte stänga ner skolsystemet. De är – förutom Sverige – Finland, Storbritannien och Nederländerna.
Finlands statsminister Sanna Marin uppmanade på torsdagskvällen arrangörer att avboka alla publikevenemang med över 500 deltagare fram till slutet av maj. Regeringen uppmanar också finländare att undvika utlandsresor. Men än finns inga planer på stänga skolor och förskolor.
Boris Johnsons regering i Storbritannien har hittills dragit sig för att vidta drastiska åtgärder. På torsdagen gick landet in i fas två (”delay”), men något stängande av alla skolor är ännu inte aktuellt.
– Den vetenskapliga bedömningen som vi stöder oss på, utifrån var vi befinner oss just nu, är att det vore kontraproduktivt. En skola ska i nuläget bara stänga om den får ett direkt råd att göra det, sa Boris Johnson, som dock öppnade för tuffare åtgärder i ett senare skede.
Nederländerna har förbjudit alla folksamlingar med över 100 personer, däremot håller skolorna tills vidare öppet.
Också en rad länder utanför EU genomför olika typer av åtgärder för att stoppa smittan.
I Schweiz har den hårt drabbade kantonen Tessin, som gränsar till Norditalien, stängt samtliga skolor och förskolor. Även bland annat biosalonger, teatrar, gym, barer och diskotek håller stängt. Landets hälsomyndighet räknar med att fler kantoner snart kan följa Tessins exempel.
På Island stängs universitet och gymnasieskolor i fyra veckor, medan övriga skolor förblir öppna.
I Albanien, där ett första dödsfall inträffade på onsdagen, har skolorna stängt. Färjor till Italien stoppas till den 3 april.
I Bosnien, med bara en handfull smittade så här långt, har regeringen beslutat stänga alla skolor under två veckor. Detsamma gäller Kosovo och Nordmakedonien.
I östra Europa har även Ukraina och Moldavien beslutat stänga skolor och unviversitet. I Belarus däremot förblir skolorna öppna.
Serbien och Montenegro sticker ut. I Montenegro – just nu det enda europeiska land där ingen ännu har smittats – avfärdade regeringen uppgifter om att ett nationellt nödläge skulle utlysas som ”fake news”. Och i Serbien kallar president Aleksandar Vucic tanken på att stänga skolor ”hysterisk” – samtidigt som ändå folksamlingar på över 100 personer förbjuds.