Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 00:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronaviruset-sprids-snabbt-i-norra-italien-hardast-drabbat-i-europa/

Världen

Coronaviruset sprids snabbt i norra Italien – hårdast drabbat i Europa

Samhället Codogno i Lombardiet tillhör de orter i norra Italien som isolerats – 16.000 personer har satts i karantän.
Samhället Codogno i Lombardiet tillhör de orter i norra Italien som isolerats – 16.000 personer har satts i karantän. Foto: TT

Italien är det land som drabbats mest i hela Europa av det nya coronaviruset. Det har spridits framför allt i de norditalienska regionerna Lombardiet, Veneto och Piemonte. På måndagen hade drygt 200 personer bekräftats smittade och sex personer har dött.

Utbrottet av det nya coronaviruset har spridit sig mycket snabbt i de norditalienska regionerna under den senaste helgen. Milanoregionen Lombardiet har 167 fall, och fem patienter har avlidit. 

WHO: Viruset nådde sin kulmen i början av februari

I Veneto med staden Venedig har finalen på den berömda karnevalen helt ställts in. Normalt skulle den ha avslutats på tisdagen. Den berömda Markusbasilikan är stängd, liksom operahuset La Fenice. Regionen hade på måndagen 27 fall, inklusive ett dödsfall. I Emilien finns 14 smittade personer, medan den nordliga staden Turin i Piemonte har fyra fall.

I orter som småstaden Codogno i Lombardiet har 16.000 personer satts i karantän. På måndagen stack tre stycken lärare från sin skola och begav sig iväg till sin hemort i Avellino i Syditalien. De har blivit utskällda på sociala medier och kan även få böter och andra straff för detta tilltag.

I Codogno finns även en 17-åring som studerar till agronom. Han kommer från en nordlig region som ligger mycket nära Schweiz. I fredags fick han feber och senare konstaterades att han fått viruset. Hans fall är ovanligt, eftersom unga människor inte tenderar att bli sjuka av viruset.

Stängda affärer och tomma gator i Codogno.
Stängda affärer och tomma gator i Codogno. Foto: IPA

I stora städer som Milano och Turin ser man allt fler personer som bär munskydd. De som lyckats få tag sådana. De är slut i princip överallt, även i en stad som Rom som bara haft några enstaka fall. 

Ett kinesiskt par ligger fortfarande kvar på huvudstadens specialistsjukhus Spallanzani. Här finns ett av många internationella forskarteam som studerar viruset och arbetar med att få fram ett vaccin, vilket kommer att ta tid.

I en del av de tidiga fallen har man lyckats väl med att spåra smittan. Mörkertalet kan dock vara större än man tror. I Italien lever 300.000 kineser. Åtskilliga av dessa åkte till sitt hemland för att fira det kinesiska nyåret. Sedan kom de tillbaka till Italien. Hur många som hann åka tillbaka innan Italien stoppade flyg från Kina den 31 januari är inte klart.

Civilförsvarets chef Angelo Borrelli sade på en presskonferens under måndagen att smitthärdarna var två.

– Den som berör provinsen Lodi med Codogno samt den som finns i Padua i Veneto. Det förefaller finnas en koppling mellan dessa två utbrott av coronaviruset, men hur den ser ut vet vi inte ännu.

Myndigheterna har i flera dagar lagt ner mycket jobb i detta område på att finna ”patient nummer noll” utan att lyckas. 

Men på måndagen verkade som att man hade hittat den röda tråden i detta jättelika mänskliga pussel. Platsen som kopplar samman regionerna Lombardiet och Veneto heter kort och gott Vò. En ort med 3.000 invånare. 

Enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA så skulle kopplingen vara en bonde i 60-årsåldern från en närliggande by. Mannen sågs ofta på en av Vòs barer. Det visar sig också att han tidigare varit flera gånger i Codogno och andra byar där smittan har hittats.

Civilförsvarets chef Angelo Borrelli.
Civilförsvarets chef Angelo Borrelli. Foto: Cosimo Martemucci/REX

På presskonferensen så fick civilförsvarets chef Angelo Borrelli frågan om man bör undvika att åka till Italien nu.

– Min uppfattning är att Italien har försökt begränsa smittan. Vi har nu med stor sannolikhet hittat dessa två smittkällor. Det finns en koppling mellan dom. En enorm mängd människor har passerat framför våra värmekameror på flygplatserna. Vi har reagerat. Jag menar att besökare lugnt kan åka till Italien, svarade Angelo Borrelli som hela tiden jobbar i direkt samarbete med Italiens premiärminister Giuseppe Conte.

Såväl Irland som Ungern avråder dock från att besöka drabbade områden i Italien. I Kroatien har alla skolresor till Italien ställts in i åtminstone en månad, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I Frankrike stoppades i sin tur passagerarna på en buss från Milano från att stiga av i Lyon på måndagsmorgonen, under tiden som chauffören och en passagerare togs till sjukhus för att kontrolleras. Först vid 13-tiden fick alla lämna bussen, rapporterar TT.

Från svensk sida finns ännu ingen avrådan.

– Nej, i nuläget gör vi inte det, men det där avvägs löpande, och det finns hela tiden uppdaterad reseinformation på respektive lands ambassad. Det är bara Kina som vi avråder från att genomföra icke nödvändiga resor till, säger Linn Duvhammar på utrikesdepartementets presstjänst till TT.

En gemensam delegation från EU:s smittskyddsenhet ECDC och Världshälsoorganisationen WHO anländer till Italien på tisdagsmorgonen.

I Bryssel försöker EU-kommissionen balansera mellan allvarsord och vikten av att behålla lugnet.

– Vi måste göra vårt yttersta för att hantera situationen. Vi måste ta den på allvar, men inte ge efter för panik. Alla åtgärder måste bygga på riskbedömning och vetenskapliga råd och måste vara proportionerliga, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides till TT.