Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronavirusets-dodstal-vantas-snart-overstiga-sars/

Världen

WHO skickar expertgrupp till Kina

Bild 1 av 2 Patient på väg in till ett nybyggt sjukhus i Wuhan.
Foto: Xiao Yijiu
Bild 2 av 2 Den kinesiske läkaren Li Wenliang, som först larmade om det nya coronaviruset, dog själv av viruset häromdagen. Här hedras han med blommor utanför ett sjukhus i Wuhan.
Foto: STR/AFP

Dödssiffran efter utbrottet av det nya coronaviruset steg på lördagen till 803, uppger kinesiska hälsomyndigheter. 

Världshälsoorganisationen, WHO, bekräftar att man i veckan skickar en expertgrupp till Kina. 

Det nya coronaviruset, vars ursprung har spårats till en skaldjursmarknad i den kinesiska staden Wuhan, fortsätter att skörda dödsoffer. 

Än så länge är nästan alla dödsfall koncentrerade till Fastlandskina, där 803 personer har avlidit, uppger hälsomyndigheter i Hubeiprovinsen. De enda dödsfallen som har rapporterats utanför landet är ett vardera i Hongkong och Filippinerna, uppger Reuters.

Det kan jämföras med sarsepidemin november 2002 till juli 2003, då 813 personer avled runt om i världen, enligt världshälsoorganisation WHO. 

Den absolut största majoriteten av de som smittats i det drygt en månad gamla utbrottet är kineser. I torsdags dog en 60-årig amerikansk man av viruset i Wuhan, uppger en talesperson för USA:s ambassad. Det är det första icke-kinesiska dödsfallet som inträffat, rapporterar Reuters. 

Även en japansk man i 60-årsåldern som vårdades för lunginflammation har avlidit i den kinesiska staden, uppger Japans utrikesdepartement. Mannen ska ha uppvisat symptom som liknar det nya coronaviruset. 

Det nya coronaviruset har nu spridit sig till ett 20-tal länder runtom i världen. Fem britter, varav ett barn, i den franska skidorten Les Contamines-Montjoie testades på lördagen positivt för det nya coronaviruset, rapporterar BBC. De ska ha kommit i kontakt med en brittisk medborgare som nyligen återvänt från Singapore. 

Under de senaste dagarna har antalet nya smittade stabiliserats, uppger Världshälsoorganisation WHO. Enligt experten Mike Ryan kan det bero på ”de förebyggande åtgärder som implementerats”. Det är dock ännu för tidigt att avgöra om utbrottet har nått sin kulmen. 

WHO varnar samtidigt för brist på masker och skyddsutrustning runt om i världen.

– När lagret är litet och efterfrågan stor kan det hända att man hanterar det här illa, som att hamstra för att sälja dem till högre priser, därför ber vi om att visa solidaritet, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom enligt Reuters.

På lördagen bekräftar organisationen att en internationell arbetsgrupp åker till Kina nästa vecka. Dess huvudsakliga syfte, rapporterar Reuters om gruppen, är att bistå i utredningen kring utbrottet. Huruvida gruppen kommer att inkludera experter från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC är inte klart.

– Vi hoppas det, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kinas regering har infört nya sjukvårdsrelaterade brott för att straffa personer som stör arbetet med att kontrollera coronavirusutbrottet. Brotten omfattar saker som att riva sönder skyddsutrustning, spotta på vårdpersonal, vägra låta sig bli undersökt eller få vård samt misshandel av vårdpersonal, uppger CNN.

De som bryter mot reglerna kan gripas och lagföras i snabb takt. I värsta fall riskerar personerna dödsstraff. 

Det svenska industribolaget SKF kan komma att återuppta produktionen i Kina nästa vecka, meddelar man på lördagen. Även amerikanska Tesla, som blev den första västerländska biltillverkare att få tillstånd till en egen fabrik i Shanghai, har aviserat att produktionen startas åter på måndag. 

Läs mer: 

Folkhälsomyndigheten: Omöjligt att säga när coronavirusets kulmen nås

Forskare: Nya coronaviruset kan ha spritts via myrkotten 

Nyfödd smittad med viruset – yngsta hittills