Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/cyklonen-amphan-miljontals-hem-forstorda-efter-ovadret/

Världen

Cyklonen Amphan: Miljontals hem förstörda efter ovädret

01:12. Minst 95 personer har omkommit i ovädret Amphans framfart över Indien och Bangladesh. Tusentals hem är förstörda och räddningsarbetet kompliceras av coronaviruspandemin.

Minst 100 personer har omkommit i ovädret Amphans över Indien och Bangladesh. Nu börjar det mödosamma arbetet att röja upp i förödelsen. På fredagen besökte Indiens premiärminister Narendra Modi delstaten Västbengalen som har drabbats hårdast av cyklonen. 

TT Text

Amphan är den värsta cyklonen som drabbat Bengaliska viken sedan 1999 och orsakade stora skador i både Indien och Bangladesh när det drog in på onsdagskvällen. Myndigheterna försöker nu att få en överblick av skadorna, då ovädret har bland annat slagit ut stora delar av elförsörjningen, förstört hus, broar och skyddsvallar samt lagt flygplatsen i Calcutta under vatten, skriver BBC

Kolkata, Indien, på torsdagen.
Kolkata, Indien, på torsdagen. Foto: Debarchan Chatterjee/TT

– Cyklonen Amphan bör betraktas som en nationell katastrof, säger Mamata Banerjee, delstatsminister i Västbengalen till Times of India.

FN anger att uppemot en halv miljon människor i Bangladesh har fått sina bostäder förstörda. Det utsatta floddeltat Sundarban som är hem för cirka fyra miljoner människor är även ett Unesco-världsarv berömt för sin stora mangroveskog och sina bengaliska tigrar.

Förstörelse i Kolkata
Förstörelse i Kolkata Foto: Soma Dutta/TT

Antalet döda har stigit till minst 100, varav 77 i Västbengalen. Bland de 23 dödsoffren i Bangladesh finns en femårig pojke som fick ett fallande träd över sig.

På fredagen anlände Indiens premiärminister Narendra Modi till delstaten Västbengalen för att få mer information om situationen, skriver Times of India. 

Evakueringen av fler än tre miljoner människor från kustnära byar har troligen avvärjt betydligt värre dödssiffror. När cyklonen Sidr drog in över Bangladesh 2007 omkom fler än 3.500 personer. 1999, då den senaste supercyklonen drog in över Indien, miste nära 10.000 personer livet, och 1991 dog nästan 140.000 personer då cyklonen Gorky drabbade Bangladesh.

Samtidigt växer farhågorna om smittspridning i de tillfälliga boenden där evakuerade har inhysts. Myndigheterna har skickat munskydd och handsprit, men den stora mängden människor på liten yta gör att uppmaningarna om social distansering på många håll är i princip omöjliga att följa.

Foto: Anubrata Mondal/TT

Cykloner är en årlig och – delvis till följd av klimatförändringarna – en växande plåga i området kring Bengaliska viken, som de senaste årtiondena har skördat hundratusentals dödsoffer.

De senaste åren har dock myndigheternas beredskap ökat till följd av förbättrade varningssystem.

Ovädret har försvagats och är nu på väg mot Buthan.

Läs mer: Indisk delstatsminister: Cyklonen Amphan värre än covid-19