Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Cypern stoppar Gazaaktivister

De grekcypriotiska myndigheterna förbjöd på fredagen aktivister att ansluta sig till den fartygsflotta som försöker bryta blockaden mot Gaza.

De åtta fartygen med förnödenheter till Gaza och över 600 aktivister ombord, däribland elva svenskar, har samlats på redden utanför Cyperns kust inför fortsatt färd mot Gaza. Men myndigheterna på Cypern meddelade på fredagen att inga aktivister får ta sig från ön.

- Allt som har att göra med fartygskonvojen till Gaza är förbjudet, sade en cypriotisk polistalesman.

En talesman för aktivisterna uppger att man ska försöka ta sig till den norra sidan av ön för att den vägen ta sig till fartygen. Bland aktivisterna på Cypern finns 17 parlamentariker, bland dem svenske miljöpartisten Mehmet Kaplan.

Israel och Egypten har det senaste året infört en blockad mot Gaza, bland annat för att förhindra vapenleveranser till terrorrörelsen Hamas som kontrollerar Gaza. Israel har sagt sig vilja stoppa konvojen men erbjudit den att gå till den israeliska hamnstaden Ashdod, där lasten efter inspektion han forslas vidare till Gaza landvägen under israelisk kontroll. Men Israel har också hotat att gripa aktivisterna ombord på fartygen och deportera dem.

Mikael Löfgren, talesman för Ship to Gaza Sweden, säger till TT att det ännu är oklart när aktivisterna på Cypern kan föras över till fartygen och om det cypriotiska förbudet kommer att försena aktionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.