Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/cypriotiske-seriemordaren-kan-ha-dodat-30-kvinnor/

Världen

Cypriotiske seriemördaren kan ha dödat 30 kvinnor

Foto: Petros Karadjias/AP

Cypriotiska dykare hittade under måndagen ännu ett kvinnligt mordoffer. Den misstänkte seriemördaren, en 35-årig före detta militär, har erkänt sju mord – men polisen misstänker att han kan ha mördat så många som 30 kvinnor och barn.

Rätta artikel

Det började med ett foto taget av en tysk turist 2017. Bilden visade den så kallade Röda sjön, en övergiven gruva på Cypern. I vattnet guppade något som såg ut som en stor resväska.

På söndagen tog polisen upp resväskan, som visade sig innehålla lämningar av en död kvinna och ett cementblock.

Under måndagen letade dykare vidare efter ännu en väska som tros innehålla kvarlevorna efter ännu en död kvinna och hennes barn. Framåt kvällen hittades vad som nu är det fjärde bekräftade offret – ännu en kvinnokropp i ännu en resväska.

Samtliga är offer för en 35-årig armékapten som har erkänt att han mördat sju personer, fem kvinnor och två barn. Mannen har träffat sina offer – i de flesta fall gästarbetare från Filippinerna och andra asiatiska länder – via en dejtingapp. Han har också besökt platser där asiatiska kvinnor träffas och uppgett sig leta efter städhjälp.

I lördags förhördes den misstänkte seriemördaren av domstol i Nicosia. Han lämnade då in en handskriven bekännelse där han gav detaljer kring morden på sju personer, fem kvinnor och två barn.

På Cypern finns många kvinnliga gästarbetare som arbetar under ofta svåra förhållanden som hembiträden och städerskor. Morden har satt fokus på deras arbetsförhållanden, och i lördags demonstrerade hundratals cyprioter utanför presidentpalatsen i Nicosia.

President Nikos Anastasiades framträdde på lördagen och sa att han delade folks vämjelse inför brotten.

– Mördaren verkar medvetet ha sökt upp utländska kvinnor som kommit hit för att arbeta, sa han.

Flera hundra av de mestadels asiatiska gästarbetarna har försvunnit under de senaste åren. Myndigheterna har i de flesta fall utgått från att de har rest till sina hemländer eller till den turkcypriotiska delen av Cypern.

Men poliskällor uppger för lokala medier att minst 23 andra kvinnor kan ha mördats av den misstänkte 35-åringen.