Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/d-dagen-uppmarksammas-pa-normandies-strander-75-ar-efterat/

Världen

D-dagen uppmärksammas på Normandies stränder 75 år efteråt

Frankrikes president Macron och Storbritanniens regeringschef May träffar brittiska krigsveteraner i samband med att ett brittiskt minnesmärke invigs i Ver-sur-Mer på torsdagen. Foto: Philippe Wojazer/AFP

Donald Trump, Emmanuel Macron, Justin Trudeau och andra världsledare hedrade på torsdagen minnet av de tusentals soldater som dog när de allierade i en gigantisk operation inledde motoffensiven mot Hitler för på dagen 75 år sedan.

På torsdagen uppmärksammas 75-årsdagen av den så kallade D-dagen stort i de länder som var inblandade.

Invasionen i Normandie 1944, ”operation Overlord”, inledde de allierades motoffensiv mot Nazi-Tyskland under andra världskriget och var historiens största militära sjö-, land- och luftoperation.

Runt 150.000 soldater landsteg på fem stränder längs en åtta mil lång kuststräcka i den nordfranska provinsen. Stränderna gavs kodnamnen Utah, Omaha, Juno, Gold och Sword.

De flesta av soldaterna kom från USA, Kanada och Storbritannien, men det fanns även trupper från Frankrike, Australien, Belgien, Tjeckoslovakien, Danmark, Grekland, Nederländerna, Norge och Polen.

Redan på onsdagen hölls en minnesceremoni med ledare från 16 länder i Portsmouth på den brittiska sidan. Bland ledarna fanns USA:s president Donald Trump, som avslutade ett tre dagar långt statsbesök i Storbritannien.

Trump anlände på torsdagen till Normandie, där han höll tal vid en ceremoni. Han skulle även komma att hinna med ett samtal med den franska presidenten Emmanuel Macron, som även han talade, och att inviga ett brittiskt minnesmärke vid Ver-sur-Mer tillsammans med den brittiska premiärministern Theresa May. Dessutom delade president Trump ut en fransk hedersmedalj till fem amerikanska krigsveteraner.

– Ni är nationens stolthet, ni är en ära för republiken, och vi tackar er från djupet av vårt hjärta, sa Trump när han vände sig till de veteraner som fanns på plats men också till alla dem som vilade under de tusentals vita kors som fanns framför presidenten.

Presidenten vände sig också till de unga män som lämnade tryggheten i USA för att utkämpa ett krig i Europa:

– De kom från gårdarna i det vidsträckta inlandet, från gatorna i lysande städer och ässjorna i mäktiga industristäder. Före kriget hade många aldrig vågat sig bortom sitt eget grannskap. Nu hade de kommit för att sätta sina liv på spel halvvägs på andra sidan världen, sa Trump också.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau deltog i en ceremoni på Junostranden, där de flesta kanadensiska soldaterna landsteg.

Tysklands ledare Angela Merkel var med i Portsmouth men kom inte att medverka i Normandie på torsdagen.

Rysslands president Vladimir Putin var inbjuden när 60-årsdagen uppmärksammades 2004. Han är inte inbjuden i år.

I invasionen användes 7.000 fartyg, varav över 4.000 landningsbåtar, understödda av 12.000 stridsflygplan.

132.000 allierade soldater landsteg. Redan från midnatt hade då 24.000 soldater släppts ned i fallskärm bakom fiendens linjer.

Operation Overlord var inledningen till en utdragen motoffensiv. Till en början var invasionsstyrkan sårbar och risken fanns att tyskarna skulle tvinga den tillbaka ut i havet igen. För att bromsa tyskarnas förmåga att flytta trupp till Normandie bombades broar och järnvägar både före och efter invasionen.

Efter 20 dagar fick de allierade kontroll över hamnstaden Cherbourg. Den 25 augusti befriades Paris.

Efter dag ett, den 6 juni, konstaterades att de allierade förlorat 4.414 man. 9.000 skadades eller gick inte att återfinna. Dödstalet på den tyska sidan är osäkrare men tros ha varit mellan 4.000 och 9.000 soldater.