Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dags-for-greta-thunberg-att-korsa-atlanten/

Världen

Dags för Greta Thunberg att korsa Atlanten

01:01. Klimataktivisten Greta Thunberg påbörjar i dag seglingen till USA.

Det är dags att ge sig av för klimataktivisten Greta Thunberg. Förutom att visa att det går att korsa Atlanten utsläppsfritt hoppas 16-åringen vinna gehör för sitt budskap i både Nord- och Sydamerika.

TT Text

Det är en tuff seglats som väntar Thunberg när tävlingsbåten Malizia II kastar loss från hamnen i brittiska Plymouth. Resan över havet till New York, utan mellanstopp, beräknas ta runt två veckor.

Thunberg närvarar vid en presskonferens om resan klockan 14.30 svensk tid. Om vädret tillåter avseglar sedan båten runt klockan 16.

Kapten är den tyske tävlingsseglaren Boris Herrmann. Med ombord finns även den förmögne seglingsentusiasten Pierre Casiraghi, son till prinsessan Caroline från Monaco, samt Greta Thunbergs pappa Svante och dokumentärfilmaren Nathan Grossman.

00:58. Idag hissar Greta Thunberg och resten av besättningen segel i riktning mot USA.

Thunberg, som inte velat flyga till FN:s klimattoppmöte den 23 september, lockades av erbjudandet att följa med Malizia II då segelbåten med hjälp av solpaneler och undervattensturbiner erbjuder en atlantöverfart utan koldioxidutsläpp.

Då båten är byggd för havskappsegling under extrema förhållanden saknar den grundläggande bekvämligheter. Sovplatserna består av enklare kojer och provianten av frystorkade och vakuumförpackade rätter.

Segelbåten ligger i hamn i Plymouth, England. Härifrån går resan över Atlanten. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan för att kunna resa runt på de amerikanska kontinenterna. Vid sidan om klimatmötet i New York planerar hon att delta i demonstrationer och träffa andra aktivister och makthavare.

Efter besök i Kanada och Mexiko går resan vidare söderut med tåg och buss till Chiles huvudstad Santiago. Där ska Thunberg delta vid FN:s årliga klimatkonferens COP25 i december och därefter besöka andra platser i Sydamerika.

Läs mer: Clintons hyllar Greta Thunberg i ny bok om historiska kvinnor