Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dags för historisk folkomröstning om ett självständigt Kurdistan

Kirkuk. De kurdiska systrarna Honia och Hevin är klädda för bröllop.

Men det är en skilsmässa som deras föräldrar röstar om.

Idag går kurderna i Irak till en historisk folkomröstning om ett självständigt Kurdistan.

Redan tidigt på morgonen är det lång kö utanför en av skolorna i Kirkuk. Under måndagen är den en av många vallokaler som är öppna på grund av folkomröstningen om självständighet för kurder i Irak.

I kön står trebarnsmamman Payman med sina döttrar Honia, 7 år, och Hevin, 5 år. De är klädda i sina finaste klänningar, vita med spets, och de har blommor i håret. Som om de skulle på bröllop eller fira något mycket högtidligt.

–Detta är en högtidsdag, säger deras mamma Payman.

Utanför väntar hennes man Adel med sonen Hemen, 10 år. Även de klädda i välpressade kläder, i deras fall den traditionella kurdiska dräkten.

–Jag har bott i Kirkuk i hela mitt liv och detta är en fantastisk dag. En av de största i vårt liv, säger Adel.

• Läs mer: Spänt läge inför omstridd folkomröstning

Han berättar att han förlorade sitt jobb som chaufför på kommunen när diktatorn Saddam Hussein hade makten. Inte förrän 2014 – efter att IS försökt ta kontroll över Kirkuk och den kurdiska styrkan peshmerga tryckte bort terroriströrelsen – fick han tillbaka sitt jobb.

Plötsligt börjar tårarna rinna längs Adels kinder. Han försöker förklara hur mycket denna dag betyder och hur han vill hedra alla som förlorat sitt liv i kampen för kurdernas självständighet.

– Jag hoppas att ingen någonsin glömmer peshmerga. Vi slogs för att skydda Europa från IS och vi lyckades men det har kostat blod, säger han.

Folkomröstning i Kurdistan.
Folkomröstning i Kurdistan. Foto: Paul Hansen

Dagens folkomröstning i norra Irak orsakar stora spänningar i hela regionen, trots att resultatet inte har konstitutionell möjlighet att ändra gränserna. Kurderna har kämpat för en folkomröstning i flera år men har valt att skjuta upp den på grund av kriget mot IS. Men nu anser de att IS är nästintill besegrade och att det är dags för nästa steg mot ett självständigt Kurdistan. Turkiet rasar och genomför militära övningar vid gränsen, Iran har hotat att klippa av vattnet, den irakiska regimen har tydligt sagt att de inte accepterar en folkomröstning och FN har försökt att komma med alternativ. Även vissa kurdiska grupper har sagt att tidpunkten är fel. Men den kurdiske presidenten Massoud Barzani har insisterat på att folkomröstningen ska ske nu. Syftat är att resultatet i framtiden ska användas i förhandlingar om ett självständigt Kurdistan. Förutom de bistra tonerna från grannländerna har det även lett till ett par sammandrabbningar i Kirkuk och en person har dödats.

• Läs mer: FN ber kurder avstå från folkomröstningen

Folkomröstning i Kurdistan.
Folkomröstning i Kurdistan. Foto: Paul Hansen

En del kallar Kirkuk för Kurdistans hjärta, andra säger lilla Irak eftersom staden precis som Irak är en smältdegel av etniciteter som shia- och sunniaraber, turkmener, kristna och kurder och spänningarna däremellan. Fram till 2014 var Kirkuk under irakisk kontroll men efter att terroristorganisationen IS försökte ta kontroll över Kirkuk men stoppades av peshmerga, fördrevs många av de irakiska soldaterna. Idag är det kurderna som kontrollerar Kirkuk. Men Bagdad vill ha tillbaka staden och en av de stora stötestenarna är oljan som såväl irakier som kurder vill ha.

– Men jag är kurd och vi hoppas att denna folkomröstning leder till att Kirkuk en gång för alla får tillhöra den kurdiska regionen, säger Adel.

Många experter har oroat sig för att folkomröstningen kommer leda till sammandrabbningar och starta nya våldsamheter i regionen.

– Idag är en stor dag och förhoppningsvis kommer det leda till något fredligt. Men i första hand är det dags för vår självständighet, säger Adel innan han går iväg med sin familj.

Folkomröstning i Kurdistan.
Folkomröstning i Kurdistan. Foto: Paul Hansen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.