Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dalig-livskvalitet-i-de-flesta-ryska-staderna/

Världen

Dålig livskvalitet i de flesta ryska städerna

Monument i Verchojansk – Rysslands sämsta stad att bo i, enligt en ny undersökning. Foto: Wikimedia Commons

Bara en av fyra städer i Ryssland kan anses bra att leva i. Det visar en stor undersökning gjord av de ryska myndigheterna. Bäst är Moskva, sämst Verchojansk.

Undersökningen som omfattar 1.114 städer runt om i Ryssland har genomförts av Byggnadsdepartementet i samarbete med två företag, skriver RIA Novosti.

Resultatet blev nedslående. Ingen av städerna kom upp till den högsta möjliga siffran, 360 poäng, när 36 olika frågor vägdes samman. Bland annat mättes hur vacker staden bedömdes vara, hur de kommunala transportmedlen fungerade, säkerheten på vägarna och kvaliteten på allmänna platser.

Om en stad fick 180 poäng eller mer bedömdes den ha en bra livsmiljö.

Högst poäng fick Moskva med 276 och lägst Verchojansk i Sibirien med 76. Verchojansk har 1.311 invånare och ligger nära polcirkeln i nordöstra delen av Ryssland. Staden kan ståta med att inneha rekordet för de största temperaturskillnaderna på jorden, 105 grader – från 68 grader kallt till 37 grader varmt, enligt Guinness rekordbok.

Enligt undersökningen är det bara 23 procent av Rysslands städer som har en bra livsmiljö för sina invånare, skriver Novaja Gazeta.

Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko säger i ett uttalande att den siffran ska bli 50 procent år 2024.