Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dålig luft tvingar Sarajevos skolor att stänga

Foto: Dado Ruvic/Reuters

Skolor i Sarajevo stängs på grund av luftföroreningar i kombination med kraftig dimma. Invånarna uppmanas att hålla sig inne, och frivilliga delar ut munskydd till folk som ändå beger sig ut.

Den bosniska huvudstaden har upplevt mer än en månad av tjock dimma, skriver nyhetsbyrån AP. Bara enstaka dagar har himlen varit klar. Enligt myndigheter i Sarajevo handlar det om den längsta perioden av ihållande dåligt väder på flera decennier.

Vissa flyg har ställts in på grund av dimman, något som i och för sig händer emellanåt under vintern på Sarajevos flygplats. Staden ligger omgiven av berg, vilket gör att dimma kan ligga kvar under längre perioder utan att skingras.

Läs mer: Luftföroreningar gör New Delhi till en gaskammare

När dimman också paras ihop med luftföroreningar blir det dessutom farligt att andas. På onsdagen beslöt myndigheterna därför att stänga skolorna i staden, och att dela ut munskydd till de invånare som ger sig ut på stadens gator.

Läs mer: Pekings röda luftvarning kom för sent

Förhållandena påverkar inte bara människor. Via bosniska nyhetssajter och i sociala medier har det i dagarna delats bilder på fåglar som vandrar fram längs smogfyllda gator. Anledningen påstås vara att sikten i luften är begränsad.

 

Det finns flera förklaringar till att Sarajevo har så dålig luft. Biltrafiken är en, men det utbredda användandet av kol en ännu starkare anledning, vilket exempelvis BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) skrivit om.

– Sarajevo brukade vara den mest förorenade staden i Jugoslavien i och med att folk värmde sina hem med kol, sade Leila Hatibovic från Sarajevos folkhälsoinstitut för BIRN i november.

– På 1970-talet beslöt myndigheterna att öka gasuppvärmning, vilket bidrog till att minska luftföroreningarna. Efter kriget och med den försämrade ekonomin i Bosnien har tyvärr många gått tillbaka till att använda kol, som är billigare än gas, förklarade Hatibovic.

Enis Omercic, luftexpert på Bosniens meteorologiska institut konstaterade kort i samma BIRN-artikel:

– Sarajevo är definitivt en av Europas mest förorenade städer när det gäller luften. Men det är ännu värre i industristäder som Tuzla och Zenica.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.