Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/damm-hotar-brista-och-hundratals-flyr-i-australien/

Världen

Damm hotar brista och hundratals flyr i Australien

Samhället Talgai ligger sydväst om Brisbane.
Samhället Talgai ligger sydväst om Brisbane. Illustration: Google Maps

En damm sydväst om Brisbane i Australien är på väg att brista sedan ett hål i den har visat sig omöjligt att laga. Nu uppmanas hundratals invånare i ett närliggande samhälle att snabbt lämna sina hem.

Det är Bolzan Quarry-dammen nära samhället Talgai sydväst om Brisbane i södra Queensland som har fått ett stort hål i fördämningen. Ett hål som visat sig omöjligt att laga, skriver nyhetsbyrån AAP.

Myndigheterna har skickat ut 5.000 sms-varningar och meddelanden på sociala medier och uppmanat invånarna i 250 bostäder i lägre liggande områden att omedelbart lämna sina hem eftersom dammen är på väg att brista.

”Invånarna måste agera för att skydda sina liv, lämna nu och ta er till högre belägna plaster”, löd varningen.

Dammen är fylld till sin maximala kapacitet efter en tids regn och det råder ingen tvekan om att dammen kommer att brista, uppger myndigheterna.

– Dammen har brustit vid basen och vatten läcker ut i en strid ström, säger borgmästaren i Southern Downs, Tracey Dobie, till australiska tv-bolaget ABC

Hålet i dammen upptäcktes av en förbipasserande på fredagseftermiddagen lokal tid. Enligt nyhetsbyrån var det då 3,5 meter gånger 1,5 meter stort. Men trots flera försök att täppa till hålet brast det igen.

Redan nu har stora mängder vatten strömmat ut över de omkringliggande områdena och bilder från platsen visar hur låglänt terräng har dränkts.