Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/daniel-ellsberg-sverige-i-position-att-satta-press-pa-usa/

Världen

Daniel Ellsberg: ”Sverige i position att sätta press på USA”

Åttiosjuårige Daniel Ellsberg, som från Kalifornien är på ett kort besök i Sverige för att ta emot Palmepriset för ”sin djupa humanism och sitt storartade mod” Foto: Nicklas Thegerström

Daniel Ellsberg, försvarsanalytikern som har kallats ”visselblåsarnas fader" ser mycket allvarligt på situationen med det uppbrutna INF-avtalet. 

Han tror att en försoning mellan Trump och Putin är möjlig – och tror att Sverige spelar en viktig roll.

Rätta artikel

– Jag tycker att Sverige ska ta tillbaka positionen som de hade under Olof Palme och kräva att det här ska lösa sig genom förhandlingar, säger han till DN. 

Daniel Ellsberg beskriver både Rysslands och USA:s agerande under de senaste dagarna som ”farligt och korkat”. 

Han säger att det i mångt och mycket handlar om makt och pengar för Donald Trump och Vladimir Putin. 

– Inget av länderna vill ha ett kärnvapenkrig, men de vill gärna förbereda sig för det. Det är som en westernfilm: de håller fingret på avtryckaren och siktar mot varandra. Och då kan ju faktiskt skottet gå av av misstag. Och de hotar inte bara varandra utan hela världen, säger Daniel Ellsberg. 

Han säger att Europa och inte minst Sverige behöver sätta press på de två världsstaterna nu. Sverige är ett av länderna som inte har skrivit under FN:s kärnvapenkonvention

– Vad ni signalerar med att vägra skriva på är att ”vi tillåter och tolererar hotet om kärnvapenkrig”. Jag tycker att Sverige ska ta över den positionen som de hade under Olof Palmes tid och kräva att detta måste lösas genom förhandlingar. 

Han förstår invändningarna mot en påskrift: att det skulle kunna skada Sveriges relation med exempelvis USA. 

– Men USA förtjänar att ifrågasättas med den situationen som vi är i nu och det kan aldrig göras från insidan. För att det ska ske en förändring behöver någon sätta press på USA. Inte bara be dem att ändra sig. Och Sverige har en möjlighet att göra det. 

Tror du att det är möjligt att USA och Ryssland inleder nya nedrustningssamtal? 

– Definitivt, utan tvekan.  

Åttiosjuåringen från Kalifornien är på ett kort besök i Sverige för att ta emot Palmepriset för ”sin djupa humanism och sitt storartade mod”. 1971 läckte han hemliga regeringsdokument om Vietnamkriget.

Läs mer: Daniel Ellsberg läckte hemliga regeringsdokument – riskerade 115 års fängelse 

Michael Winiarski: Stormakterna öppnar för kapprustning