Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/danmark-atalar-tre-for-spioneri/

Världen

Danmark åtalar tre för spioneri för Saudiarabien

Finn Borch Andersen chef på danska underrättelsetjänsten PET.
Finn Borch Andersen chef på danska underrättelsetjänsten PET. Foto: Martin Sylvest/Ritzau

Tre personer som ska ha spionerat för Saudiarabien har åtalats för spioneri i Danmark. De tre ska ha varit verksamma i Danmark mellan åren 2012 och 2018.

Enligt Jyllands-Posten  och nyhetsbyrån Ritzau rör sig åtalet om brott mot paragraf 108 i den danska strafflagen vilket innebär att brotten inte är att beteckna som särskilt grova.

Politiets Efterretningstjenestes (PET) chef Finn Borch Andersen sa vid en presskonferens vid 15-tiden på måndagen att det rör sig om tre personer som spionerat för Saudiarabiens säkerhetstjänst. Dessa ska ha samlat in uppgifter i Danmark.

De tre ska ha spionerat under åren 2012 till 2018 och samtliga ska vara medlemmar av ASMLA, en organisation som har som mål att skapa en självständig arabisk stat i Ahwazregionen i sydligaste Iran. Iran betecknar gruppen, som bildades 1999, som en terrororganisation.

Enligt Finn Borch Andersen går dagens åtal tillbaka till när en 39-årig norsk-iransk medborgare, boende i Oslo, 2018 anhölls för att ha spionerat för den iranska underrättelsetjänsten.

Mannen skulle enligt PET ha varit inblandad i att planera ett mord på en man. När den planen var på väg att sättas i verket stängde den danska polisen Öresundsbron den 28 september 2018 samtidigt som man jagade en stulen svenskregistrerad Volvo; något som visade sig vara ett villospår.

– Det är en särskilt komplicerad historia där länder som Iran och Saudiarabien tar sina inre stridigheter med sig hit till Danmark, sa Finn Borch Andersen vid den korta presskonferensen.

Enligt De Telegraaf greps på måndagen en iransk medborgare misstänkt för att tillsammans med andra ha ”förberett en attack” i landet. Också denne person är medlem av ASMLA och var kopplad till en lokal tv-station i Rijswijk i Nederländerna.

Senast en person dömdes för spioneri i Danmark var 2012 då en professor i statskunskap fälldes för att ha spionerat för Ryssland.