Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/danmark-drar-in-bistand-till-tanzania/

Världen

Danmark drar in bistånd till Tanzania

Danmarks utvecklingsminister Ulla Tørnæs i FN i september.
Danmarks utvecklingsminister Ulla Tørnæs i FN i september. Foto: Frank Franklin II/AP

Danmark stoppar 89 miljoner kronor i bistånd till Tanzania på grund av flera ”oacceptabla homofobiska uttalanden” från en politiker i landet.

Erik Nilson
Rätta artikel

Paul Makonda, guvernören i Dar Es Salaam och enligt BBC ”en stark allierad” till landets president John Magufuli, har bett invånare att anmäla homosexuella till polisen och inrättat en kommission för att straffa hbtq-personer och prostituerade. Något som Tanzanias regering har sagt inte stämmer överens med dess åsikter.

Organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har vid flera tillfällen varnat för att hbtq-personers rättigheter inte respekteras i landet.

Tidigare under dagen kallade svenska UD till sig Tanzanias ambassadör för en skarp reprimand. I flera andra EU-länder skedde samma sak som en protest mot den negativa demokratiska utvecklingen samt behandlingen av hbtq-personer i landet.

Danmark väljer nu att också dra tillbaka 65 miljoner danska kronor, motsvarande 89 miljoner svenska, i bistånd till Tanzania. Den danska utvecklingsministern Ulla Tørnæs har inte hänvisat till en särskild person som anledning till agerandet, men uttrycker på Twitter att det handlar om ”totalt oacceptabla homofobiska uttalanden”.

https://twitter.com/Ulla_Tornaes/status/1062773804978573312

Tørnæs har också ställt in en resa till det östafrikanska landet, rapporterar DR. Danmark är Tanzanias näst största biståndsgivare.

Läs mer: Tanzanias ambassadör uppläxad av UD i gemensam EU-protest 

Ledare: Skattepengar ska inte gå till att förfölja homosexuella