Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/danmark-gor-helomvandning-stanger-gransen-for-svenskar-igen/

Världen

Danmark gör helomvändning – stänger gränsen för svenskar igen

Gränskontrollen på den danska sidan.
Gränskontrollen på den danska sidan. Foto: Anders Hansson

Danmark gör en helomvändning och stänger gränsen för alla svenskar utom västerbottningar – igen. Enligt danska rikspolisen låg en ”kommunikationsmiss” bakom den tillfälliga gränsöppningen.

Nu krävs ett negativt covid-19-test för sydsvenskar som vill in i landet.

I torsdags meddelade Danmark att bara västerbottningar var välkomna in i landet, baserat på smittspridningsläget i olika delar av Sverige. 

Men på fredagen kom ett nytt besked – svenskar i Skåne, Blekinge och Halland var välkomna till Danmark, skriver TT. 

Enligt Kvällsposten var svenskar välkomna på färjan mellan Helsingborg och Helsingör utan att göra ett coronatest eller ha ett färdigt provsvar som visade att inte bar på viruset.

Danska justitieministeriet uppgav att det räckte med att svenskar skrev på ett certifikat där de lovade att testa sig i Danmark, skriver Sydsvenskan

De som ville testa sig i Danmark fick skriva under ett certifikat där man lovade att testa sig inom 24 timmar efter inresan och gå i självisolering i 14 dagar eller tills man kan visa ett negativt test, skriver TT.

Men på lördagen ändrade Danmark sig igen och sade att bara västerbottningar var välkomna. Danska rikspolisen uppgav att en ”kommunikationsmiss” låg bakom gränsöppningen i Helsingör.

 – Delen med certifikat är inte längre gällande, skriver Jakob Kronborg, presse og Kommunikationsrådgiver på justitieministeriet, till Sydsvenskan.

Nu krävs ett negativt covid-19-test för sydsvenskar som vill korsa gränsen såvida de inte har särskilda skäl som arbete eller att de har familj i landet, uppger danska myndigheter enligt TT. Testet bör vara max 72 timmar gammalt, uppger danska rikspolisen enligt Jyllands-Posten.

Danska rikspolisen beklagar förvirringen som uppstått kring inresereglerna. 

Polisinspektör Peter Ekebjærg säger till Jyllands-Posten att det har varit oklarheter om svenskar från Skåne, Halland och Blekinge varit välkomna in i Danmark utan att uppvisa ett negativt coronatest – om det räckte med att testa sig kort efter inresan.

– Det tror jag beror på att det är en ny uppsättning regler som skulle genomföras och tas i bruk från morgonkvisten. Det är verkligt beklagligt att det har varit förvirring om det, säger han till tidningen.

DN har sökt danska justitieministeriet som hänvisar till danska rikspolisen – som ännu inte har återkommit. 

Svenska polisens nationella operativa avdelning (Noa) säger att reglerna i nuläget är oklara även för svenska gränspolisen. 

– De upptäcker bara att svenskar återvänder efter att inte ha fått komma in i Danmark. Det råder mycket oklarheter, det är helt enkelt oklart i nuläget, säger Karin Styrenius på Noa:s presstjänst. 

Läs mer: 

Dansk gräns öppnar – för vissa svenskar

Rusning efter resor när UD hävde avrådan

Ämnen i artikeln

Danmark
Turism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt