Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/danmark-infor-klipp-i-korkortet-for-prat-i-mobilen/

Världen

Danmark inför ”klipp” i körkortet för prat i mobilen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu skärper Danmark straffet för att använda mobilen medan man kör bil. Förutom böter gäller nu samma system som för en del andra mindre trafikförseelser – ”klipp” i körkortet. Efter tre klipp dras körkortet in.

Danskarnas system med tre varningar för vissa mindre trafikbrott – som att inte hålla avstånd, inte se till att alla har bilbälte på sig eller att köra i vägrenen – införs nu även för mobilanvändning under körning. 

Från i dag kostar det den som blir påkommen utöver skammen och böterna även ett klipp i körkortet, skriver danska medier. 

Systemet med ”klipp”, som enligt danska myndigheter visat sig mycket effektivt, innebär att man utöver böterna även får en varning, som läggs in i ett register. Efter tre varningar inom tre års tid dras körkortet in, och man måste göra en ny uppkörning.

– Ett klipp i kortet är ett bra förebyggande redskap, säger Pernille Ehlers vid Rådet för säker trafik till DR. 

– När du vet att hammaren faller efter den tredje förseelsen så får det dig att tänka efter en extra gång.

Förbudet gäller även surfplattor, gps-apparater, datorer, smarta klockor och walkie-talkier.

När ”klippen” infördes för ett tiotal år sedan minskade antalet förseelser kraftigt. Nu hoppas myndigheterna att det på samma sätt ska få en återhållande effekt på multitaskande förare.

Helt förbjudet att använda mobilen under körning blir det dock inte i Danmark, men den ska sitta i en hållare, eller användas med röststyrning eller headset.