Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/danmark-narmare-en-gron-skattereform/

Världen

Danmark närmare en grön skattereform

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark ska minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent till år 2030. För att lyckas med det har en stor majoritet i folketinget kommit överens om en grön skattereform med koldioxidavgifter.

TT Text

Under söndagskvällen deltog samtliga partier utom Nye Borgerlige i nära åtta timmars förhandlingar hos finansminister Nicolai Wammen (S) om en grön skattereform. Målet var att komma överens om koldioxidavgifter som ska få Danmark att klara landets utsläppsmål. Och det ser ut att ha lyckats.

– När regeringen tillträdde för ett år sedan lovade vi det danska folket att vi skulle sätta klimatet i främst och vara i en grön ledartröja. Det tog vi flera steg mot i dag, säger Wammen.

När politikerna lämnade mötet var de överens om att Danmark ska minska sitt utsläpp med 3,4 miljoner ton koldioxid om året, nästan dubbelt så mycket som regeringen föreslagit.

– Vi har hittat 1,4 miljoner ton mer än vad regeringen hade lagt fram som förslag, och vi har fått dem att gå med på en skattereform med en koldioxidavgift, sade Venstres klimatpolitiskt ansvarige Tommy Ahlers, som dock inser att vägen mot ett realiserande av reformen inte är spikrak, och drar till med en Kalle Anka-liknelse.

– Vi får nog vara lite av Oppfinnar-Jocke för att få till den. Och så får vi vara lite som Joakim von Anka för att se till att Danmark inte blir fattigare.

Vi får nog vara lite av Oppfinnar-Jocke för att få till den. Och så får vi vara lite som Joakim von Anka för att se till att Danmark inte blir fattigare.

Förra veckan klubbades en ny klimatlag igenom i folketinget, där det bland annat slogs fast att Danmark ska minska sina utsläpp med 70 procent fram till år 2030. Det skulle innebära att utsläppen måste minskas med totalt 19 miljoner ton tills dess.

Alla detaljer om skattereformen är inte spikade och nya förhandlingar väntar under hösten innan den socialdemokratiska minoritetsregeringen kan presentera reformen.

Ämnen i artikeln

Miljö
Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt