Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Danmark utvisar flyktingar till Somalia – får kritik från FN

Stora delar av Somalia är drabbat av krig och konflikter. Bilden togs den 25 januari i huvudstaden Mogadishu efter ett terrordåd. Danmark anser att läget i delar av landet har förbättrats.
Stora delar av Somalia är drabbat av krig och konflikter. Bilden togs den 25 januari i huvudstaden Mogadishu efter ett terrordåd. Danmark anser att läget i delar av landet har förbättrats. Foto: AP

Danmark har börjat utvisa personer från Somalia som tidigare beviljats uppehållstillstånd. Enligt de danska myndigheterna har situationen i landet förbättrats. FN:s flyktingorgan är starkt kritisk till agerandet.

Det handlar om personer från Somalia som tidigare beviljats asyl i Danmark. Efter en lagändring 2015 kan de danska myndigheterna välja att inte förnya deras tillfälliga uppehållstillstånd även om situationen i hemlandet inte förbättrats avsevärt.

I en första omgång har nu fyra somalier fått utvisningsbeslut, skriver Politiken. Enligt tidningen har personerna troligen bott i Danmark längre än tio år. De har nu en månad på sig att lämna landet.

Besluten grundar sig på att de danska myndigheterna anser att situationen har förbättrats i delar av Somalia och att det därför är säkert för personerna att återvända.

Läs mer: Minst 20 dödade i attentat i Somalia

FN:s flyktingorgan UNHCR håller dock inte med.

”Säkerhetsläget i Somalia skiftar ständigt, och civila är fortsatt allvarligt påverkade av våld och konflikter. Det rapporteras om mord, utbrett sexuellt- och könsbaserat våld samt tvångsrapportering av barn”, skriver organisationen i ett mejl till Politiken.

Enligt tidningen är såväl UNHCR som danska flyktingorganisationer starkt kritiska till åtgärden.

– När UNHCR, som är FN:s expertorganisation för hela FN-systemet, varnar mot det, då borde varningslamporna börja blinka, säger Jens Modvig, ordförande i FN:s tortyrkommitté, till tidningen.

Läs mer: Turkiet varnar för slopat flyktingavtal

Fler avslagsbeslut är att vänta. Av de ärenden som hittills har prövats har majoriteten – 18 av 22 – fått förlängda uppehållstillstånd. Besluten kommer efter att den danska motsvarigheten till Migrationsverket i höstas började utreda omkring 800 ärenden, enligt Politiken.

Antalet avslag lär öka kraftigt, skriver tidningen. Myndigheterna har börjat med personerna som befunnit sig längst tid i Danmark. Dessa har i högre utsträckning etablerat sig i samhället och har därför större möjligheter att få stanna på grund av anknytningar i landet.

Utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg skriver i ett mejl till politiken att hon känner till kritiken från UNHCR:

”Men att en person vid en tidpunkt har klassats som flykting är enligt regeringens uppfattning absolut inte samma sak som att man för tid och evighet ska vara i Danmark.”

Personer från Somalia har de senaste åren varit en av de största grupperna bland asylsökande i Sverige. Stor delar av landet lider sedan årtionden av krig, men vissa områden anses vara mer säkra.

Förra året beviljade Migrationsverket 59 procent av asylansökningarna från Somalia i ärendena där skyddsskälen prövades i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.