Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Danmark vill samla flyktingar i läger på ”oattraktiv plats”

Lars Løkke Rasmussen.
Lars Løkke Rasmussen. Foto: Roger Turesson

Flyktingar som fått nej på asylansökan kan samlas i läger i Europa, men utanför EU. Det är ett förslag som den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen (V) lanserat för ledare i andra EU-länder. ”Jag är optimistisk om att vi ska ta de första stegen i år”, säger Rasmussen efter samtalen.

Rasmussen sade på tisdagen att han fört samtal med företrädare för regeringarna i Tyskland, Nederländerna och Österrike om ett pilotprojekt som skulle kunna leda till ett nytt europeiskt asylsystem. Tanken är att man ska skapa ett läger för migranter som får nej på en asylansökan – på en ”oattraktiv plats utanför EU” men i Europa, rapporterar internationella medier. 

Syftet ska vara att få ”bättre kontroll”, enligt Rasmussen. 

– Jag är optimistisk. Med utgångspunkt i mina diskussioner med andra europeiska ledare, och den officiella dialogen som pågår, förväntar jag mig att vi ska kunna ta det första steget i år, sade Rasmussen, enligt Reuters. 

Enligt den danske statsministern hålls samtalen direkt mellan regeringarna och inte inom EU:s regelverk. 

– För att vara ärlig skulle det (lägret) inte vara i ett land som står på migranternas eller människohandlarnas önskelista, fortsatte Rasmussen.

Han ville inte precisera vilket land det skulle kunna handla om. 

Danmark har tagit emot färre asylsökande proportionellt sett jämfört med grannarna Sverige och Tyskland. Hittills fram till och med april har lite drygt 1.000 tagits emot. Toppen var 2015, med 21.000. 

Sverige tog som jämförelse emot omkring 160.000 under 2015.

I danska Berlingske kallar Rasmussen det för ett nytt europeiskt asylsystem. 

Lars Løkke Rasmussen, som är partiledare för center-högerpartiet Venstre, säger att även om antalet asylansökande i Danmark är det lägsta på nio år, så duger inte det nuvarande asylsystemet längre. Det nya systemet ska ”avskräcka”. 

– Det ska i sig självt ha en starkt förebyggande effekt, om de som söker asyl vet att man inte får uppehålla sig i Danmark så fort man fått avslag asylansökan. 

För Berlingske understryker dock Rasmussen att det finns många praktiska, ekonomiska och juridiska frågor som måste lösas.

Hittills har man varit inne på att inrätta center för asylsökande i norra Afrika.

Den danska integrationsministern Inger Støjberg (V) uppgav tidigare att Danmark och femton andra länder i Europa diskuterar ett nytt mottagningssystem. I de samtalen ska bland annat Norge, Sverige och Finland delta, säger hon. 

EU-länderna misslyckades dock under tisdagens rådsmöte i Luxemburg på nytt med att komma överens om en ny flyktingpolitik, något som DN rapporterat om nyligen. 

Det var ett sista försök att komma överens för en uppgörelse under toppmötet i slutet av juni, då det var sagt att EU:s stats- och regeringschefer skulle sätta sina namn under en överenskommelse. 

Under senare tid verkar motsättningarna i asylpolitiken ha skärpts ytterligare, något som delvis beror på att de främlingsfientliga och högerpopulistiska vindar som för närvarande sveper över EU, skriver DN:s Annika Ström Melin i en analys. 

I Slovenien fick till exempel högerpopulistiska SDS 25 procent av rösterna i söndagens val  och blev landets största parti. SDS vill följa Ungerns väg och stänga Sloveniens gränser för all migration.

Även Italiens nya regering har höjt tonläget.

– Italien och Sicilien ska inte vara Europas flyktingläger, deklarerade Italiens nye inrikesminister och det italienska högerextrema partiet Legas ordförande Matteo Salvini när han häromdagen besökte staden Pozzallo på Sicilien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.