Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dans som vapen i Tunis

Medan världen dansar till Harlem Shake har unga tunisier tagit till en annan sorts dans som vapen. Danseurs Citoyens, som de kallar sig, dyker upp på marknader, torg och andra offentliga platser i fredliga påminnelser om hur livet skulle kunna vara.

Situationen i Tunisien, där den arabiska våren startade den 18 december 2010, har under de senaste månaderna vridits tillbaka till ett läge där många är rädda och fundamentalistiska islamister allt mer börjat få ett grepp över politiken.

Mordet på den sekulära politikern Chokri Belaid, en av ledarna för Demokratiska patrioters parti, den 6 februari väckte ytterligare oro och fick ut tiotusentals demonstranter på gator och torg. Det styrande isamistiska partiet Ennahdas högkvarter i Gafsa och Mezzouna sattes i brand och förstördes.

Men samtidigt finns det en annan rörelse vid sidan av de våldsamma reaktionerna. En rörelse som kallar sig De dansande medborgarna, Danseurs Citoyens. En rörelse vars idé föddes i mars förra året då islamister stoppade en uppvisning av det tunisiska dansprojektet "Art solutions" uppvisning på Avenue Habib Bourguiba i Tunis, skriver sajten Your Middle East.

– Vi fick veta att gatorna inte längre tillhörde oss och jag insåg att nu måste vi börja kämpa för att vi konstnärer måste få en plats i det offentliga, säger dansaren Ben Yahmed, till sajten.

Och så föddes idén till en protest med hjälp av dans, Danseurs Citoyens, som sedan några månader dyker upp på gator och torg, mellan fruktstånd och klädbutiker, i huvudstaden för att framföra sina danser. Tysta protester som lockar positiva – och förvånade – reaktioner på plats och mängder av klick på Youtube.

– Våra danser är ett sätt att visa motstånd mot social och religiös dogmatism, säger Ben Yahmed.

– Vi påminner tunisierna om att det bara är de själva som kan bestämma över sina egna kroppar.

Genom sina danser har gruppmedlemmarna tagit tillbaka gatorna. Även om alla inte uppskattar det. När kvinnor med utsläppt hår virvlar runt över asfalten är det många som visar sitt ogillande.

Nu vill Danseurs Citoyens ta sin dansande protest till andra städer i Tunisien. Och Ben Yahmed väntar sig motstånd.

– Jag är säker på att det kommer att innebära problem men vi kommer att fortsätta. Gatorna tillhör också oss, artisterna, och det kommer vi att försvara. Men istället för att använda vapen så dansar vi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.