Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 06:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dansk-folkeparti-gor-katastrofval/

Världen

Dansk folkeparti gör katastrofval

Bild 1 av 2 Christian Thulesen Dahl.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 2
Foto: Anders Hansson

Dansk folkeparti, som har satt tonen i dansk politik under flera år, går mot ett katastrofval.

I valet 2015 fick högerpopulistiska Dansk folkeparti 37 mandat i folketinget efter att ha fått 21,1 procent av rösterna.

I årets val rasar partiet och hade vi 22.30-tiden 9 procent och 17 mandat, och blir alltså mindre än hälften så stort efter valet.

I Snapstinget, parlamentarikernas lunchmatsal, höll högerpopulistiska Dansk folkeparti valvaka. Här var stämningen dämpad när de första valresultaten presenterades. Det högerpopulistiska partiet, som i valet 2015 blev landets näst största, gör ett katastrofval och förlorar mer än hälften av sina mandat i folketinget.

– Väljarna har gett oss en riktig lusing och det måste vi fundera på nu. Men det har också varit väntat. Alla opinionsmätningar har talat sitt tydliga språk, sade partiledaren Christian Thulesen Dahl när han greppade mikrofonen för att tala till sina partikamrater.

Han poängterade samtidigt att väljarnas slag i ansiktet inte kommer att få partiet att ändra kurs.

– Man ska veta var man har oss oavsett vilka siffror man får på en valdag, sa Kristian Thulesen Dahl i ett tal till valarbetarna.

Dansk folkeparti gjorde ett dåligt val även i EU-valet den 26 maj då man tappade tre av fyra mandat. Peter Kofod är nu partiets ende EU-parlamentariker och han har saken klar för sig.

– Jag tror att vi har tappat röster dels till de två nya högerpartierna Nye borgerlige och Stram kurs, men även till Socialdemokratiet som har valt att föra samma invandringspolitik som vi, säger han.

Också de övriga högerpopulistiska partierna har fått få röster. Stram kurs ser ut att hamna under 2-procentsgränsen och därmed inte komma in i folketinget medan Nationalistiska Nye Borgerlige balanserar på gränsen. Men i ett tal vid 21-tiden sa partiledaren Pernille Vermund att ”det ser ut som om vi har kommit in”.

Både Nye borgerlige och Stram kurs låg har legat och balanserade på tvåprocentspärren under de senaste veckorna. Nu ser det förstnämnda ut att komma in, det sistnämnda inte.

Stram kurs kontroversielle partiledare Rasmus Paludan sade i en intervju med Danmarks radio tidigare under valdagen att en plats i folketinget inte har någon större betydelse för hans del.

– Min dröm är inte att komma in i folketinget. Min dröm är att rädda danskarna från den totala undergången i ett muslimskt kalifat. Den drömmen kommer jag att försöka uppnå med alla tänkbara medel, så länge jag lever.

Läs mer:

Danmark på väg mot ny regering

Ingmar Nevéus: Nu hänger det på liberalerna om Fredriksen blir ny statsminister

Frågorna som kan avgöra valet i Danmark